Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов да стане председател на Народното събрание вместо Никола Минчев ("Продължаваме промяната"). Този сценарий се обсъжда в парламентарната група на обединението с наближаването на ротацията на министър-председателя и на парламентарния шеф в началото на март, научи Клуб Z.

Един такъв развой на събитията би бил изненада и вече поражда напрежение между ДБ и ПП.

Макар в т.нар. джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ, в съвместната декларация на ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел от миналата пролет, сложила началото на управлението, в управленската програма и други общи документи, да не е разписана изрично процедурата по избора на новия титуляр на НС вместо сегашния председател Росен Желязков (ГЕРБ), в т.ч. и името му, от самото начало публичните заявки многократно са били, че това ще е Никола Минчев. Заявявал го е и Атанасов.

Минчев в момента е зам.-шеф на парламента и е бивш негов председател (на 47-ото НС).

Днес лидерът на ДСБ бе гост в Нова тв, като не отговори в прав текст ще седне ли на президиума или не.

Както Клуб Z писа, покрай намерението на ГЕРБ да номинира за конституционен съдия председателката на парламентарната си група Десислава Атанасова, същото е било предложено и на Атанасов (Парламентът трябва да попълни две свои квоти в Конституционния съд, б.а.). Той обаче е отказал, като в момента ПП-ДБ все още разговаря с потенциални кандидати от юридическите среди - предполага се, че ще предложи съдията с дългогодишен стаж във Върховния касационен съд Борислав Белазелков.

Така Атанасов остава в парламента - тази заявка даде и в Нова:

"Ротация на председателя разбира се, че ще има. С кого е въпрос на преговори тепърва. Единственото нещо, което мога да кажа, защото това лично ме касае и е моята воля - че аз няма да ставам конституционен съдия.

Този въпрос не е обсъждан, да не казвам, че трябва да се вземе решение.

Би трябвало да бъдат отчетени и балансите в ПП-ДБ и този във фактическата коалиция."

Пред Клуб Z Атанасов посочи, че няма какво да допълни по темата. 

Потърсен за коментар, Никола Минчев посочи, че при съставянето на 49-ото НС уговорката е била ротационният председател на НС да бъда той - каквито, както е посочено по-горе, бяха (и все още са) публичните заявки от различни представители на обединението. При формирането на правителството се промени срокът на ротацията, така че да се напасне към премиерската, припомни още той. По думите му парламентарната група е тази, която излъчва номинация за председател, така че това е нейно решение.

Очаквано, сондирането на съпредседателя на ДБ за председател на Народното събрание вместо 36-годишния Никола Минчев поражда напрежение в парламентарната група на обединението от страна на депутати от "Промяната". Но по информация на Клуб Z името на Атанасов за парламентарен шеф вече е било договорено със съпредседателя на ПП Кирил Петков.

Потърсихме Петков за коментар, но той не отговаря на мобилния си телефон.

Баланс в коалицията

Какво обаче има предвид Атанасов под "балансите" в обединението ПП-ДБ и в управленската т.нар. (голяма) некоалиция, които трябвало да се вземат предвид?

Факт е, че дясната коалиция успя с преференции да отмъкне депутатски места от партньора си "Промяната" на вота през април м.г. Тогава ПП-ДБ получиха общо 64 народни представители (вече 63 с отцепването на Радостин Василев, б.а.), като поотделно в миналия парламет имаха 73-ма. ПП се стопи до 38 народни представители от 53 в 48-ото Народно събрание, докато ДБ увеличи своите с шестима (26 при 20 в 48-ото НС). И за последното голяма роля изигра преференциалният вот, донесъл на обиграната в индивидуалните кампании ДБ пет места за сметка на кандидати на ПП.

По отношение на управлението повече са министрите на ПП. Известно е, че здравният министър Христо Хинков бе номинация на ДСБ, а правосъдният министър Атанас Славов е от "Да, България", като от дясната коалиция даваха заявка още при реденето на проектосъстава на МС, че няма да искат масово позиции. 

След местните избори миналата есен се дооформило мнението, че има "дисбаланс" в полза на ПП - твърдят още от формацията на Атанасов.

С други думи - оттам смятат, че след като "Промяната" е с повече позиции, е резонно лидерът на ДСБ да "компенсира" с председателското място в НС. ПП обаче доминира като електорална тежест в обединението според социологията, което изтъкват от там.

В крайна сметка засега не е ясно чие ще е решението за това кой да оглави НС след ротацията - дали то ще се вземе след (не)коалиционен съвет, т.е. от политическите лидери, или ще е на парламентарната група на ПП-ДБ. Но няма да мине без напрежение вътре в обединението.