Изградената от президента Владимир Путин държава един ден ще се разпадне заедно с постсъветския елит, който е продажен, жаден за власт и двуличен, заяви намиращият се в затвор руски опозиционен политик Алексей Навални, цитиран от Ройтерс и БТА.

"В нашата страна полигамните се превърнаха в консерватори. Членовете на КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз) сега са православни. Собствениците на "златни паспорти" и офшорни сметки сега са агресивни патриоти", заяви Навални в публикация в социалните мрежи, публикувана с помощта на негови поддръжници.

"Лъжи, лъжи и само лъжи. Тя ще се срине и ще се разпадне. Държавата на Путин не е жизнеспособна. Някой ден ще погледнем натам и него няма да го има."

Опозиционерът си спечели възхищението на разделената руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от предполагаем опит за покушение срещу него чрез отравяне, отговорност за което без да искаха признаха агенти на ФСБ. 

При завръщането си той веднага беше вкаран в затвора. От килията той обясни защо се е завърнал с ясното знание, че руските власти възнамеряват да го арестуват.

"Аз имам своята страна и своите убеждения. И не искам да се откажа от страната си или от убежденията си", обяви тогава Навални.

"Не мога да предам нито първото, нито второто. Ако убежденията ти струват нещо, трябва да си готов да ги отстояваш. И ако е необходимо, да направиш жертви."