Речта на омразата трябва да стане европейско престъпление.

За това призоваха днес евродепутатите на пленарна сесия в Страсбург. Те приеха резолюция, в която настояват страните членки (Съвета) на ЕС най-накрая да постигне напредък по законодателството. Така според тях ще бъде гарантирано адекватно ниво на защита от омраза за всички в Европа.

Съветът следва да приеме решение за включване на речта на омразата и престъпленията от омраза сред престъпленията в списъка на престъпления в ЕС до края на настоящия законодателен мандат, се казва в резолюцията. Тя бе приета с 397 гласа „за“, 121 „против“ и 26 „въздържал се“.

Това са особено тежки престъпления с трансгранично измерение, за които ЕП и Съветът могат да установят минимални правила за определяне на престъпленията и санкциите.

Депутатите се стремят да осигурят универсална защита за всички, със специален акцент върху взетите на мушка лица и уязвимите групи и общности. На този етап наказателните закони на държавите членки разглеждат речта на омразата и престъпленията от омраза по различни начини. Правилата на ЕС се прилагат само когато тези престъпления са извършени въз основа на раса, цвят на кожата, религия, национален или етнически произход.

Парламентът призовава Европейската комисия да обмисли „отворен“ подход, при който основанията за дискриминация няма да бъдат ограничени до затворен списък. Така ще се гарантира, че правилата обхващат инциденти, "мотивирани от нова и променяща се социална динамика". Свободата на изразяване, колкото и важна да е тя, не трябва да се използва като щит срещу омразата. Злоупотребата с интернет и бизнес модела на платформите на социалните медии допринася за разпространението и засилването на речта на омразата.

Членовете на ЕП също призовават и за специално внимание на непълнолетните лица, включително по отношение на малтретиране в училищата и кибертормоза. Евродепутатите искат стабилна нормативна рамка за жертвите с обучение за съответните специалисти и мерки за гарантиране на безопасен достъп до независимо правосъдие, специализирани услуги за подкрепа и обезщетения за жертвите, както и безопасна среда за подобряване на докладването на инциденти.

Слабаков: Нима няма омраза към хетеросексуалните или християнството?

Българският евродепутат Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) се изказа остро срещу резолюцията по време на вчерашния дебат. Той бе единственият представител от страната ни, който се изказа.

„Това е опит да се криминализира личното мнение на хората, които не са съгласни с болшевишката идеология на управляващите. Тук се защитават специфични идентичности и всеки опит за критика към тях се определя като омраза и фашизъм. Защото е много лесно да хвърлиш своите противници в затвора“, заяви Слабаков.

И попита:

„Защо речта на омразата е такава само когато е насочена към малцинства или хомосексуални? Нима няма омраза, насочена към хетеросексуалните или към християнството?“

Според евродепутата въпросът за речта на омразата не е е важен за 90 процента от хората в ЕС.

„Те, както и аз, се интересуваме дали някой е почтен, честен, милосърден и състрадателен. Политическата пристрастност, сексуалната ориентация или евентуалната етническа принадлежност са нещо твърде лично. Ето защо това искане не представлява хората, а политиците. Европейската общност се нуждае от справедливост, а не от привилегия за малцинствени групи“, завърши българският представител.

Слабаков и съпартиецът му Ангел Джамбазки единствени от България гласуваха против резолюцията, показа справка в поименния вот.

Трима от общо 7 наши депутати от Европейската народна партия (ЕНП) гласуваха „за“ – Радан Кънев, Андрей Ковачев и Андрей Новаков. Подкрепата си дадоха и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) – Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова.

От социалистите единствено Петър Витанов гласува „за“.

Останалите 7 български евродепутати не са гласували.