Днес Васил Божков получи право да напусне адреса, на който се намира под домашен арест, колкото да бъде разпитан в качеството си на свидетел в СДВР по досъдебно производство от миналата година.

Това потвърди адвокатът му Георги Гатев. Детайли по производството не са ясни, според Гатев става въпрос за прехвърляне на 7 фирми. Не е ясно дали тези фирми са свързани с хазартен бизнес.

"Няма нищо общо с Алексей Петров. Касае се за проверка на фирми или на няколко фирми, по които се води разследване още от миналата година и във връзка с това, както и вие видяхте, са дошли да извършват претърсване и да изземват документи, които им трябват, но са установили, че такива документи не съществуват и си тръгнаха.

В известна степен са били свързани, но в определен момент те са били прехвърлени на друго лице и по този повод е поканен на разпит в СДВР, където в момента се намира. Казаха, че не го извеждат, а просто го придружават и както виждате той си тръгна със собствената си кола", посочи Гатев.

На излизане от СДВР Божков не обясни за какво е бил разпитван. Само каза:

"Разпитваха ме за глупости."

Рано в петъка започна ефектна акция в имоти на Васил Божков. Пред Клуб Z неофициални източници съобщиха, че се търсят доказателства за евентуална съпричастност към убийството на Алексей Петров. После това бе потвърдено и официално от МВР (вижте най-долу).

Пред главния офис на "Нове холдинг" на ул. "Московска" от сутринта се бе събрала много полиция.

Това е и адресът, който хазартният бос посочва като домашен и на него е поставен под домашен арест от края на август.

Клуб Z припомня, че след екстрадиция от Дубай (за която още се спори екстрадиция ли е точно) съдът му наложи втората по строгост мярка след съвсем кратък престой в ареста. Оттогава НАП оттегли претенциите си към него, анонсираните с шум по времето на Иван Гешев дела по-скоро мъждукат и не са стартирали, бе прекратена отсрещната проерка - по негова жалба, че е давал подкупи на Бойко Борисов и сие и милиардерът даваше вид по-скоро да се е "оправил" с властите.

Според източници на "По света и у нас" действията на разследващите днес са започнали по неотложност. Участват спецполицаи от СДВР и ГДНП, но и Софийската градска прокуратура е в течение.

Алексей Петров - неофициален шеф на застрахователна компания и работодателска организация, както и неразделна част от "мутренския преход", бе разстрелян професионално на 16 август 2023 г.

Оттогава официално шефовете на МВР - и министър, и главен секретар, винаги казват, че все още нямат насоки за извършителя на деянието.

Божков се завърна от Дубай буквално на другия ден след погребението на Алексей Петров - 25 август. Преди това ефектно анонсира прибирането си във фейсбук.

Оттогава така и няма едонодушие между органите на реда и щаба му от адвокати - доброволно ли се е прибрал, или ни е върнат по линия на Интерпол от емирството.

Божков: Занимавам се вече с политика, нямам офиси

„Поредната политическа репресия. Действат като през 2020. Лъжат медиите и създават зрелища. Времената вече са други”, написа Божков в социалните мрежи. 

Пред журналисти той нарече акцията като напълно безсмислена.

„Не знам какво правят по другите офиси. Всичко разрушиха, това е чиста политическа репресия”, заяви Божков.

Той допълни, че никога не е имал нищо общо с Алексей Петров.

Освен това няколко пъти повтори, че:

"Занимавам се вече с политика, нямам офиси."

Три дела - и всяко едно доникъде

Иначе срещу Божков има три обобщени обвинения с по купчина квалификации по НК всяко. "Голямото" дело е за неплащане на такси върху хазартния бизнес, принуда на длъжностни лица, пране на пари и пр. Той има и дело за държане на културно-исторически ценности, без да има право на това.

Третият пакет обвинения е за убийства, изнасилвания и пр. Срещу него бяха свалени прокурорските обвинения, че е организирал държавен преврат - по Глава първа от НК.

Нито едно от обвиненията обаче не е внесено и разпределено в съда. Камо ли делото да е тръгнало.

По-късно през днешния ден МВР излезе с кратко съобщение за акцията си:

"Процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия на територията на София

Във връзка с множество запитвания пресцентърът на МВР информира, че на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров.

Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура."