Арнолд Шварценегер продаде часовника, заради който беше задържан от митническите власти в Германия, съобщи ДПА. Луксозната вещ на актьора и бивш американски политик беше продадена за 270 000 евро на благотворителен търг. 

Аукционът беше организиран за набиране на средства в подкрепа на климатични инициативи.

Първоначалната цена на часовника на Шварценегер е била 50 хил. евро. 

Роденият в Австрия актьор, който е и бивш губернатор на Калифорния, беше задържан за кратко от германските митничари на летището в Мюнхен при пристигането си от Лос Анджелис преди дни. Той беше отведен настрани от останалите пътници, след като багажът му бил претърсен и в него бил открит луксозния часовник "Audemars Piguet", който той не бил декларирал.

Говорител на митническия отдел в Мюнхен обясни: "Часовникът е трябвало да бъде деклариран, защото е внос".

Шварценегер коментира, че се е опитал да обясни на чиновниците, че часовникът е бил дарен на неговата "Инициативата за климата" и че трябва да бъде продаден на търг в австрийския ски курорт Кицбюел в четвъртък вечер.

"Това е проблемът, от който страда Германия. Вече не виждате гората от дърветата", коментира той пред "Билд".

76-годишният актьор трябваше да плати 35 хил. евро - сред които и 4000 такси и 5000 евро глоби. Той предложил да плати с карта, но според митническите закони на Германия половината от сумата трябва да е кеш. Затова бил придружен до банка, за да изтегли парите, а след това бил освободен.

Пред "Зюддойче цайтунг" говорител на митниците заяви:

"Ако стоката остава в ЕС, трябва да я декларирате. Това се отнася за всеки, независимо дали се казва Шварценегер, или Мюлер, Майер, Хубер".

Актьорът се е съгласи да плати мито за личния си часовник, въпреки факта, че "това е некомпетентно разследване, комедия от грешки, която може да се превърне в много забавен полицейски филм", беше коментарът на представители на Шварценегер.