Японският апарат Moon Sniper кацна на лунната повърхност, но състоянието на космическия апарат все още е неизвестно, съобщи Японската агенция за изследване на космоса (JAXA).

Безпилотният апарат се приземи малко след 10:20 ч. днес, според телеметрични данни, споделени по време на живото излъчване на JAXA.

От агенцията заявиха, че все още проверяват състоянието на прилуняващия модул и ще предоставят допълнителна информация по време на пресконференция.

Ако кацането е успешно, това ще направи Япония третата страна през този век и петата в историята, коятое пратила космически апарат до спътника ни.

Moon Sniper носи това име, защото ползва нова технология, която позволява много по-прецизно кацане. Предишни лунни мисии са успявали да се прилуняват в конкретни зони, простиращи се на много километри, но новият модул се е приземил в участък, който е едва 100 метра в диаметър.

"Умните очи" на кацащия модул - технология за навигация, базирана на съпоставяне на изображения - бързо снимат повърхността на Луната по време на приближаването и автономно коригират траекторията, за да постигнат по-прецизно прилуняване.