Първата частна американска мисия до Луната завърши с провал. Роботът на компанията "Астроботик", който беше изстрелян вчера, няма да кацне на естествения спътник на Земята, съобщи фирмата, цитирана от БТА. 

Причината е проблем в системата му за задвижване, който води до критична загуба на гориво.

Новата ракета "Вулкан" успешно изведе вчера в орбита модула "Перегрин". 7 часа по-късно обаче от "Астроботик" съобщиха, че роботът не може да насочи стабилно соларните си панели към Слънцето. Двигателите на "Перегрин" ще могат да функционират още около 40 часа, след което ще се изключат.

Петте научни инструмента на НАСА, разположени на борда трябваше да изследват вулканичния състав на повърхността и движението на водата на Луната. 

"Астроботик" е първата от трите американски компании, които ще изпратят през 2024 г. спускаем апарат до Луната в рамките на ново частно-публично партньорство с НАСА. Другите две фирми са "Интуитив Машинс" и "Файърфлай". Триото планира общо шест мисии до лунната повърхност през тази година.

НАСА е "клиент" на компаниите, но държавната агенция "не носи отговарност" за техните мисии. Те самостоятелно са проектирали космическите си кораби и извършват управлението им. Според НАСА партньорството с частни компании ще доведе до повече иновации в сферата и ще намали разходите за други подобни мисии в бъдеще.