Неособено известният португалец Нуно Боржеш сложи край на надеждите на Григор Димитров за запомнящо се представяне на "Аустрелиън оупън". 69-ият в ранглистата спечели с 6:7(3), 6:4, 6:2, 7:6(6) за малко повече от три часа в третия кръг.

Това е първа загуба за българина за годината и доста неочаквана, тъй като той бе считан за абсолютен фаворит срещу 26-годишния Боржеш, който няма спечелен турнир в кариерата си в ATP.

Той за първи път достига толкова напред в турнир от Големия шлем и ще спори с Даниил Медведев на осминафинал в понеделник. Третият в схемата мина като тайфун през Феликс Оже-Алиасим (Канада) - 6:3, 6:4, 6:3.

Никак не се очакваше, че Димитров ще се препъне точно срещу такъв съперник. Григор обаче изигра най-слабия си мач от месеци насам, така не подобри класирането си в Мелбърн от м.г. и няма да спечели точки за ранглистата.

Първата ни ракета много трудно измъкна първия сет - с тайбрек. След това пропусна възможности за пробив, той бе пробит и мачът се разви лошо за него. Можеше да го докара поне до пети сет, но се пропука отново и в крайна сметка напусна "Киа арена" в Мелбърн с наведена глава.

А Боржеш показа, че няма да се бие сам (няма как да знаем дали Димитров е очаквал именно това) още с първите геймове. Той играеше много опростено и бе стабилен на своя начален удар. Ставаше все по-уверен в течение на мача.

Така се стигна до тайбрек, в който по-големият опит на бившия №3 в света натежа и след 3:3 той си осигури аванс.

Във втория сет Григор получи два шанса да дръпне с 2:0, но Боржеш се измъкна със сервис. И той успя да пробие първи в мача за 3:2. Затвърди - 4:2. Има много за какво да се съжалява при 3:4, когато пред Димитров се откриха 4 възможности да върне изоставането си и при повечето от тях се стигаше до разигравания. Не се възползва и една от изненадите в турнира поведе с 5:3, а изравняването на сетовете дойде след минути.

Това развитие явно вкара напрежение и колебание в главата на най-добрия ни тенисист и той демонстрира другата си страна. Първият му сервис "влезе в съблекалнята", зачестиха непредизвиканите грешки. Така Боржеш се оказа с аванс от 4:0. Димитров се посъвзе, но само дотолкова, че да грабне два гейма - 6:2 и 2:1 за португалеца.

Надежда проблесна в началото на четвъртия сет. Григор взе лесен сервис гейм и се запъна на подаването на съперника си. Стигна се до дълъг гейм, в който българинът с лека ръка отново пропиля няколко шанса. В крайна сметка от 12-ия опит (общо) той все пак се възползва - 2:0. И 3:0. Зададе се пети сет. Но не би.

При 5:3 Димитров просто трябваше да затвори сета на свой сервис. Първото му подаване обаче отново се скри някъде и без кой знае колко усилия Боржеш върна пробива - 4:5. Същевременно остана изключително солиден на началния си удар и така двамата трябваше да спорят в нов тайбрек.

Той бе като влакче на ужасите за феновете на Григор. 4:1 за португалеца - 4:4. Размяна, грешки и от двете ракети. При 6:5 Димитров имаше сетбол на своята, но направи двойна грешка. След това сбърка и на първия си мачбол Нуно Боржеш постигна най-престижната победа в кариерата си дотук.

И днешният ден мина под знака на изненадите

Първата фаза на турнира ще се запомни с два дни, в които имаше няколко изненади. Днес бе вторият. Едва ли е голяма утеха за феновете на Григор Димитров, но днес отпадна и световната №1 при жените Ига Швьонтек. 

Полякинята бе сразена от чешката тийнейджърка Линда Носкова (№50) с 6:3, 3:6, 4:6. 

Багажът стяга Каспер Рууд (№11). Норвежецът падна от британеца Камерън Нори - 4:6, 7:6(7), 4:6, 3:6.

С турнира се прости и Томи Пол (САЩ, №14), победен от Миомар Кецманович - 2:3 сета, като в петия сърбинът триумфира на нула.

Напред продължават обаче Карлос Алкарас, Хуберт Хуркач и Виктория Азаренка.