Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условията на палестинското ислямистко движение „Хамас“ за освобождаване на заложниците, взети при атаката на 7 октомври 2023 г., предаде Ройтерс.

Предложението предвиждаше пълно изтегляне на израелските въоръжени сили от ивицата Газа, която да остане под контрола на групировката.

„В замяна на освобождаването на нашите заложници „Хамас“ иска край на войната, изтеглянето на нашите сили от Газа, освобождаването на всички убийци и изнасилвачи. И „Хамас“ да останат непокътнати.

Категорично отхвърлям условията да се предадем на чудовищата от „Хамас“, заяви Нетаняху.

Израел междувременно отново бомбардира град Хан Юнис, в южната част на Газа. Съобщава се за 12 убити.

„Това означава, че няма шанс за връщане на пленниците“, коментира Сами Абу Зухри - високопоставен представител на „Хамас“.

В съответствие със споразумение, сключено в края на ноември 2023 г. с посредничеството на САЩ, Катар и Египет, над 100 от приблизително 240-те заложници, отведени в Газа, бяха пуснати в замяна на освобождаването на 240 палестинци, държани в израелски затвори. Оттогава Нетаняху е подложен на нарастващ натиск да осигури освобождаването на още 136-има души, които остават в плен.

Ситуацията в Близкия изток ще бъде сред главните теми на днешния Съвет „Външни работи“ в Брюксел. България е представлявана от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

„Нека започнем да разговаряме за това, което искаме да направим. Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави“, заяви преди началото на заседанието върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

И допълни, че „Хамас“ е една от важните пречки пред обособяването на две държави.

На Съвета са поканени външните министри на Израел, Саудитска арабия, Египет и Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. На отделна сесия външните министри от ЕС ще разговарят със своя палестински колега.

ЕС трябва да работи за уреждане на израелско-палестинския конфликт на принципа „две държави“, който да осигури мирното съвместно съществуване на израелска и палестинска държава, смята и германският външен министър Аналена Бербок.

„Няма друго решение“, категорична бе тя.