Софийска градска прокуратура разследва евентуална безстопанственост в МВР на стойност 81 млн. лв. Това става ясно от кратко съобщение на държавното обвинение.

От него се разбира, че при тях през август 2023 г. е подаден сигнал, в който "са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад". Самият сигнал също идва от МВР.

Наблюдаващ прокурор е възложил проверката на АДФИ.

"Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство", пишат още от прокуратурата.

Щетите се описват като "значителни", а периодът, който е посочен, съвпада с пребиваванто на поста на служебния министър - а преди това адвокат, Иван Демерджиев. Очевидно става въпрос за него, макар че в съобщението на прокуратурата изрично се сочи, че "няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем" (по закон разследването се води за деянията, а не срещу конкретен човек - б.р.).

"Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е започната преди моето встъпване като вътрешен министър и е платена след напускането ми на поста", каза по-късно Демерджиев пред медии.

Според "24 часа" става въпрос за обществената поръчка за изработване на лични карти..

Ето и прессъобщението на Софийска градска прокуратура:

Във връзка с множество журналистически запитвания Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя следната информация:

На 10.08.2023 г. в Софийска градска прокуратура е образувана прокурорска преписка във връзка с подаден сигнал от Министерство на вътрешните работа (МВР). В сигнала са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад.

Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство.

Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева.

По наказателното производство няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем.

Разследването по случая продължава.