Дете в синьо-жълто на корицата на сборник със стихотворения на Иван Вазов на издателство "Хермес"... от 2002 г. стана причина за нова псевдодрама от социалните мрежи.

Сред публикуваните произведения в него е и класиката "Аз съм българче". Миналата седмица настолното за всеки първокласник стихотворение беше "спасявано" заради мнима заплаха, че отпада от училищната програма. Наложи се МОН категорично да опровергае тези всяващи смут неверни твърдения.

Обаче нова седмица - нова вариация по стара тема! Мишена на атаките е изданието отпреди 22 г. Защо детето на корицата е облечено в цветовете на украинския флаг и какво злите сили се опитват да внушат и да направят с това - тази драма залива сега социалните мрежи. Стигна се и до призиви за бойкот на "Хермес".

Корицата е дело на художника Борис Стоилов. От "Хермес" казват, че за тези 22 г. този сборник е бил преиздаван няколко пъти

"Във връзка с излязлата в Pik.bg спекулативна информация за книгата „Аз съм българче“ от Иван Вазов, категорично заявяваме, че внушенията в статията са манипулативни и неистински.

Корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години с това оформление.

Всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен", излязоха оттам с официална позиция след разразилата се и добре подклаждана истерия.

"Нека не превръщаме всичко в политика"

На страницата на издателството във фейсбук бдителна гражданка стига в дълбочина в проучването на "цветовия" казус - пита защо през 2002 г. детето е с бяла блуза, а няколко години по-късно вече е в синьо и жълто. 

Според самия художник обаче изборът на цветове е доста тривиален - единият от синовете му имал по това време анцуг в синьо и в жълто.

Ето и какво отговаря Стоилов:

"Уважаема г-жо Симеонова, пише ви авторът на тази корица , като и на тази от първото издание на ИК Хермес. Първата корица на книгата е от 2002 г, а тази корица е от 2006.

На първата - момчето е блуза в бяло и синьо. На корицата от 2006 г. е в жълто и синьо (единият ми син имаше такъв анцуг като малък). Никакви политически намеци не е имало в онези години.

Ако сега излезе в бяло и червено, вероятно ще бъда обвинен в прополски симпатии. Не мога да предвидя какво ще стане утре и кой цвят ще е грешният.

Нека не превръщаме всичко в политика."

Бойкот и извинения за скверен акт

Въпреки призива на художника обаче корицата е подложена на противоречащи на здравия разум атаки. От издателството се иска извинение за "скверен акт".

Пример:

Simeon Vlahov:

Написах го под тяхното издание на "Книга за щастието", защото щастието е относително понятие. Неуважаемо издателство, ако имате дори някакви минимални остатъци на съвест, в което се съмнявам, ВЕДНАГА изтеглете от книжарницата изродското издание на "Аз съм българче" на Иван Вазов с украинчето, развяващо българско знаме! Това е страшна мизерия! Не пипайте Вазов с мръсните си ръчички!

Всички мои приятели и познати във ФБ получиха предупреждение да не купуваме нищо от смачканото ви издателство, докато не изтеглите книгата от обращение и не се извините за скверния си акт!!!

Маргарита Димитрова:

С такива блузки да облекат ХермесЪ и да ги пратят на фронта в Украйна!

Ето и една видна психиатърка как се гневи:

Цветеслава Гълъбова

Не вярвах и проверих на сайта на издателство "Хермес".

Възмутена съм и мноооого бясна. "Аз съм българче" с чуждо знаме на корицата. Колко трябва да си гнусен, за да го направиш, да опетниш името и творчеството на Патриарха, който е пример за РОДОЛЮБИЕ. Аз да, забравих, че е и русофил и това е начинът да му се изхрачат някакви незнайници и случайници в лицето.

Жалки и противни сте, неуважаеми редактори или там каквито сте в издателството хермес. Дали да не се прекръстите на херпес. За благозвучие и зостер.

Правите яростна пропаганда, при това с произведение, което е едно от първите за детската аудитория. Това прави мерзкото ви деяние още по-гнусно и долно.

Херм/пес, отваряте прозореца на овертон, но ще ви отвее вятъра. Не, не вятъра на промяната, защото видяхме той какво ни довя. Ще ви отвее вятърът на гнева български. Не разчитайте на търпението на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Защото най-търпеливите с гнева си, когато избухне, променят хода на историята!!!

И пак ще повторя - Той ви гледа и помни!

"Щеше да е смешно, но е страшно."

Ето и как синтезира поредната ситуация на абсурда Радослав Бимбалов.

"Авторитетно българско издателство бива принудено да влиза в обяснителен режим защо един художник преди 22 години е нарисувал жълто-син пуловер на детенце с българско знаме в ръце.

Причината – популярен жълт (без синьо) сайт квичи, че сме майкопродавци. Веднага, по устав, цяла гвардия от истинотрошачи предвожда замъглената от омраза, проядена от пропаганден рашизъм група в яростна битка срещу…

…срещу какво?

Знаете ли вече срещу какво скачате, оглупели, морално осакатени човеци?

Щеше да е смешно, наистина щеше.

Само че е страшно."

"Ако бяхте чели повечко, нямаше да се връзвате на тъпотии"

"Обаче най-смешното е, че хора, които едва ли са купили и една книга от "Хермес" през миналата година, призовават за бойкот на издателството... заради пуловера на "Аз съм българче".

Ако бяхте чели повечко, нямаше да се връзвате на тъпотии", отбелязва авторът и издател Явор Цанев.