Руското правителство предложи удължаване до края на годината на капиталовия контрол, които изиска износителите да продават по-голямата част от чуждата си валута, предаде Ройтерс.

Мярката, наложена с указ на президента Владимир Путин, се е оказала ефективна, посочва правителството в своя Телеграм канал. Според указа тя трябваше да бъде в сила до април.

Ограниченията, на които обаче се противопоставя централната банка, бяха наложени когато рублата премина прага от 100 за долар. След налагането им обаче руската валута постепенно се покачи и днес се продава дори под 88 за долар.

По силата на указа на Путин компаниите износители са длъжни да депозират не по-малко от 80 на сто от приходите си в чужда валута в руски банки, след което до две седмици да продадат поне 90 на сто от тях на вътрешния пазар.

В резултат на предложеното удължаване на капиталовия контрол рублата се покачи в днешната търговия с 0,2 на сто до едноседмичен връх и се търгува за 87,65 за долар. Ръстът й спрямо еврото е с 0,1 на сто до 95,72 евро.

В същото време зам.-министърът на финансите на Русия Александър Панкин заяви, цитиран от ТАСС, че страните от Общността на незавимите държави (ОНД) трябва изцяло да преминат към разплащания в национални валути при двустранна търговия.

Той обяви идеята си преди среща на представители на страните членки на ОНД в Минск, на която ще бъде обявена концепцията за руското председателство на организацията през 2024 г.

По думите му страните от ОНД трябва с общи усилия да преодоляват наложените на някои от тях санкции, тъй като те се отразяват на всички страни от сдружението.