Над 17 000 са платените, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления през Единната входна точка за електронни плащания към доставчици на електронни административни услуги на Министерство на електронното управление (системата е-Плащане). Става въппос за период от средата на месец декември миналата година до момента, съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от БТА.

Събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лева.

Функционалността за получаване на известия за невръчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата през Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление е налична едва от 27 октомври 2023 г., като до момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона, чрез SMS или Viber. За същия период, по електронна поща, през системата са изпратени над 88 000 известия.

Над 90% от нарушенията са за превишена скорост.

(Става въпрос за добросъвестни водачи - макар да не са спазени формалностите при връчване, които от десетилетия водят до фрапантно ниска събираемост на санкциите по Закона за движение по пътищата - бел. ред на Клуб Z).

В съобщенията по Viber и електронна поща се съдържа информация за регистрираното нарушение, като се предоставя и възможност за директно заплащане на задължението. Това плащане е възможно и без потребителят да има регистриран профил в системата. Няма необходимост от идентификация чрез електронен подпис, персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция по приходите или Националния осигурителен институт

При получаване на есемес (SMS) гражданите могат да направят проверка за задължения в портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, както и да извършат плащане.

Близо 41 000 глоби са връчени по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване на министерството. За потребителите с регистриран профил е налична възможност за получаване на самия документ - електронен фиш или наказателно постановление.

Най-високата глоба, платена през системата на Министерството на електронното управление, е на стойност 1760 лв. с включена отстъпка. Първоначалната сума е била 2200 лв. без отстъпката от 30%, която се предоставя, ако задължението е погасено до 14 дни след неговото връчване.

Близо 1,8 милиона души имат персонален идентификационен код от Националната агенция за приходите, съобщават още от приходната агенция.