Единейсет автомобила, отнети по новия закон от пияни и дрогирани водачи в Бургаско, са в много напреднала фаза за обявяване на търг. Първите два безпрецедентни досега търга са напълно подготвени и съответно две коли ще бъдат обявени за публична продан през януари.

Това показа днес Нова тв от паркинга на бургаската полиция, където е пълно с отнети МПС.

От репортажа се видя, че в двора на МВР престояват луксозни SUV-ове като Mercedes ML, Land Rover, Lexus, Toyota Land Cruiser, Citroen C-crosser.

Естествено, веднъж конфискуван, автомобилът може да бъде закупен обратно и от собственика си - стига да се яви и да се пребори на търга.

Според говорителя на НАП Бургас Христо Узунов става дума за окончателно отнети в полза на държавата автомобили.

"Вече говорим за конфискувани МПС-та след употреба на алкохол или на наркотици. Първите два търга вече са насрочени. Те ще се проведат в началото на януари. Става дума за две коли, взети от шофьори, употребили алкохол.

Започваме да реализираме продажби едва след съдебни решения и присъда. Говорим за време от около три месеца. Началната тръжна цена винаги е определена от вещо лице с експертна оценка."

От 11-те автомобила, които предстои да бъдат обявени на търг, 8 са на водачи, употребили алкохол, стана ясно още от думите му. В портала на НАП може да се намери цялата информация - данни, цени, дати за оглед и пр.

По думите му приходите за държавата от продажби на търг до момента възлизат на над 650 000 лева - вече са продадени 27 автомобила в Бургаско - но те са по други "линии" - няма такива отнети от пияни и дрогирани. Има и коли на трафикати, превозвали мигранти.