Новак Джокович е на полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като за близо 3 часа и 50 минути води изтощителна битка с Тейлър Фриц (САЩ) - 7:6(3) 4:6 6:2 6:3, и съумя да вземе връх при страхотна жега и съпротивата на американеца.

Следващият съперник на шампиона в Мелбърн и най-успешен тенисист в историята ще бъде Яник Синер (Италия), който успя да прескочи Андрей Рубльов (Русия) - 6:4, 7:6(5), 6:3.

Балансът между Новак и Янек е 4:2, но италианецът спечели два от последните им три срещи, включително за "Купа Дейвис" в края на миналия сезон.

Битката между Синер и Рубльов, който и от десетия си опит не успя да стигне до полуфинал в Мейджър турнир, бе исполинска в първите два сета. Двукратният шампион на "София оупън" някак взе аванс, а загубата в тайбрека на втория - от 5:1 в негова полза, явно оказа влияние на руснака.

В крайна сметка Яник Синер е на полуфинал без загубен сет, но срещу Джокович ще му е нужно дори повече от показаното днес, а то бе на изключително ниво.

Горещината, мощните сервиси на Фриц и 15 пропуснати възможности за пробив създадоха проблеми на Ноле в първите два сета, след което той направи ключови промени, а съперникът му отпадна физически.

В първия сет Фриц не се даде и прати развръзката в тайбрек. Там Джокович за пореден път доказа, че е цар на това да измъква максимална полза от минимална възможност. Поведе с 4:0 и взе тайбрека със 7:3.

Във втория сет Фриц започна отлично - проби подаването на противника си от втори опит и поведе с 2:0, 4:2, 5:3. В 6-ия и 8-ия гейм Фриц отрази общо пет точки за пробив на сърбина, а накрая затвори с подаване втория сет.

Джокович обаче вдигна оборотите и в третия поведе с 2:0 след първото взето подаване от американеца в мача. Това пречупи опонента му, като до края Жокера доминираше, така пътят му към 25-а титла от Шлема продължава. Това ще е 15-ият му полуфинал на "Аустрелиън оупън".

При жените Арина Сабаленка от Беларус записа поредната си убедителна победа и също се класира за полуфиналите. Тя защитава титлата си на Зеления континент.

Тя не се задържа дълго на корта срещу поставената под номер 9 в схемата Барбора Крейчикова от Чехия - 6:2, 6:3 за час и 11 минути. Сабаленка продължава без загубен сет от началото на турнира, като за пет мача е дала общо само 16 гейма на противничките си.

Нейна съперничка за място на финала ще е Коко Гоф (САЩ). Младата американка положи значително повече усилия срещу украинката Марта Костюк - 7:6(6), 6:7(3), 6:2. Мачът продължи 3 часа и 7 минути. 

Двама наши са на осминафинал при юношите и девойките

Анас Маздрашки при юношите и Ива Иванова при девойките се класираха за третия кръг на сингъл на Откритото първенство на Австралия.

Маздрашки постигна четвърта поредна победи без да загуби сет. Българинът се наложи над Кийгън Райс (Канада) с 6:3, 6:2. Преди този мач той записа още един успех в основната схема и две победи в квалификациите. За място на четвъртфиналите българинът ще играе срещу номер 2 в схемата и шести в световната ранглиста Николай Будков Кяер (Норвегия).

Поставената под номер 16 при девойките Ива Иванова победи убедително Талия Кокинис (Австралия) с 6:4, 6:1. На старта на турнира тя елиминира с 4:6, 6:4, 6:1 Лаура Брункел (Дания). На осминафиналите българката излиза срещу Аспен Шуман (САЩ).

Йоана Константинова се класира за четвъртфиналите на двойки. Българката и Теодора Костович от Сърбия победиха с 2:6, 6:1, 10-5 поставените под №7 Емерсън Джоунс от Австралия и Мика Стойсавлевич от Великобритания.

На двойки при юношите Иван Иванов и Серхио Планея от Испания загубиха драматично на осминафиналите с 6:3, 3:6, 8-10 от първите поставени Федерико Сина от Италия и Реи Сакамото от Япония.