Тричасовият опус "Опенхаймер" за бащата на атомната бомба, режисиран от Кристофър Нолан, получи най-много номинации за наградите "Оскар" - 13 на брой, съобщават световните агенции.

Филмът на Нолан се размина на косъм от това да изравни рекорда за най-много номинации - 14, който си поделят "Всичко за Ева", "Титаник" и La La Land.

С 11 номинации следва "Клети създания" на Йоргос Лантимос. "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе получи 10. 

Оцветеният в розово летен хит "Барби" е с осем номинации. Създателката му Грета Гъруиг обаче остана извън режисьорската надпревара.

Освен "Опенхаймер" и "Барби" във водещата категория номинации получиха филмите "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес". 

Анализаторите определят четирите филма - пространната биография "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, "почти" мюзикълът "Барби" на Грета Гъруиг, черният уестърн "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и разкошно проектираната фантазия "Клети създания" на Йоргос Лантимос като "максималистичен квартет от тежката категория". Всеки от тях използва широк спектър от кинематографични средства, за да разкаже впечатляващи и често смущаващи истории на големия екран. 

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Кристофър Нолан за "Опенхаймер", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес". 

За Скорсезе това е десета номинация за режисьорски "Оскар".

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания". 

Гилдията на актьорите номинира

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни-младши за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Райън Гослинг за "Барби" и Марк Ръфало за "Клети създания".

След като получи номинацията си Гослинг изрази сериозното си разочарование, че партньорката му в "Барби" Марго Роби и режисьорката на филма Грега Гъруик не са сред избраните да се борят за "Оскар".

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд". 

Лили Гладстоун стана първата индианка, номинирана за най-добра актриса за изпълнението си в "Убийците на цветната луна". Леонардо ди Каприо обаче остана извън надпреварата за най-добър актьор.

С номинации за най-добър адаптиран сценарий са "Американска литература", "Барби", "Опенхаймер", "Клети създания" и "Зона на интерес", а за най-добър оригинален сценарий - "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Май, декември", "Минали животи" и "Маестро"

Приза за най-добър анимационен филм ще си оспорват "Момчето и чаплата", "Стихии", "Нимона", "Спайдър-Мен: През Спайди-вселената" и "Мечтите на робота" (Robot Dreams). 

С номинации за най-добър международен филм са "Аз, капитанът" (Италия), "Съвършени дни" (Япония), "Обществото на снега" (Испания), 
"Учителската стая" (The Teachers' Lounge) - Германия и "Зона на интерес" (Великобритания).

В категорията за най-добър документален филм са номинирани "Боби Вайн: Президентът на народа", The Eternal Memory, "Четири дъщери", "Да убиеш тигър" и "20 дни в Мариупол".

С номинации за оригинална музика са "Американска литература", "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер" и "Клети създания".

Две музикални композиции от "Барби" - I'm Just Ken и What Was I Made For, ще се съревновават в категорията за най-добра песен от филм заедно с It Never Went Away от "Американска симфония", The Fire Inside от  Flamin' Hot и Wahzhazhe (A Song for My People) от "Убийците на цветната луна".  

В останалите категории номинираните са:

Най-добър късометражен анимационен филм - Letter to a Pig, Ninety-Five Senses, Our Uniform, Pachyderme, War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Най-добър късометражен документален филм - The ABCs of Book Banning, The Last Repair Shop, Nai Nai & Wai Po, The Barber of Little Rock и Island in Between

Звук - "Създателят", "Маестро", "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", "Опенхаймер", "Зона на интерес" 

Дизайн на продукция - "Барби", "Убийците на цветната луна", "Наполеон", "Опенхаймер", "Клети създания"

Късометражен игрален филм - The After, Invincible, Knight of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar

Операторско майсторство - "Графът", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Опенхаймер", "Клети създания"

Грим и прически - "Голда", "Обществото на снега", "Маестро", "Опенхаймер", "Клети създания"

Костюми - "Барби", "Убийците на цветната луна", "Наполеон", "Опенхаймер", "Клети създания"

Визуални ефекти - "Създателят", "Годзила минус едно", "Пазители на галактиката 3", "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", "Наполеон"

Монтаж - "Анатомия на едно падане", "Останалите", "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер", "Клети създания" 

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявиха номинациите за 96-ите награди "Оскар", които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории.

В исторически план блокбастърите помагат за повишаване на рейтинга на "Оскар"-ите. Въпреки че струпването на награди - последица от миналогодишните стачки, може да навреди на наградите на американската киноакадемия, присъствието на "Барбихаймер" може да повиши зрителския интерес към наградното шоу.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.