Германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че държавата ще субсидира цялостно новите газови електроцентрали като част от енергийния преход. Той подкрепя държавното финансиране на газовите електроцентрали, което може да достигне милиарди.

Като част от така наречената "стратегия за електроцентралите" иска да подкрепи компаниите както с инвестиционните, така и с оперативните разходи за централите, заяви министърът на икономически форум, организиран от вестник „Ханделсблат“.

Хабек ще се срещне тази вечер с канцлера Шолц и финансовия министър Линднер, за да обсъдят стратегията за електроцентралите на германското правителство. В сезони, в които възобновяемите енергийни източници не са достатъчни, тъй като няма вятър или слънце, газовите електроцентрали, работещи с водород, трябва да се включат, за да покрият търсенето на електроенергия.

Енергийните компании досега се въздържаха от инвестиции, тъй като новите електроцентрали не са рентабилни. Финансирането е спорен въпрос в коалицията поради напрегнатата бюджетна ситуация.