Откритият през декември 2023 г. газов интерконектор между Сърбия и България ще помогне за намаляването на свръхзависимостта на Белград от Москва по отношение на газа.

Това заяви в Европейския парламент в Брюксел Майкъл Милър - шеф на отдел „Сърбия и Черна гора“ в генерална дирекция „Добросъседство и преговори за разширяване“ в Европейската комисия. Той участва в дебат, посветен на скорошните парламентарни избори в Сърбия.

Приетият през юни 2023 г. закон за енергетиката е стъпка към разкъсване на връзките на производство и доставки, изтъкна Милър.

Сърбия трябва да знае също, че трябва да намали уязвимостта си по отношение на руската собственост върху ключови енергийни активи, допълни представителят на ЕК.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) е с обща дължина 170 километра. Трасето й е от Нови Искър край София до Ниш. 62 километра от съоръжението са на българска територия. Капацитет за пренос е 1,8 милиарда кубика годишно.

Евродепутатите настояха Сърбия да се съобразява с външната политика на ЕС и най-вече да прилага санкциите срещу Русия. Така ще бъде отнета още една възможност за тяхното заобикаляне.