Израел и Хамас са постигнали съгласие на принципно ниво за размяна на израелски заложници срещу палестински затворници по време на едномесечно прекратяване на огъня. Инициативата обаче е възпрепятствана от различия между двете страни по въпроса как да се сложи окончателен край на войната в Газа, разкриха трима източници пред Ройтерс.

Интензивните усилия към помиряване, водени от Катар, САЩ и Египет през последните седмици, се съсредоточиха върху поетапен подход за освобождаване на различни категории израелски заложници - като се започне от цивилни и се стигне до войници - в замяна на спиране на военните действия, пускане на палестински затворници и изпращане на помощ за Газа.

Последен голям пробив на преговорите е бил осъществен на 28 декември, когато са намалели разногласията относно продължителността на първоначалното прекратяване на огъня - до около 30 дни, след като "Хамас" първоначално настоявала пауза от няколко месеца, твърди един от източниците. Оттогава обаче групировката отказва да отстъпи, докато не бъдат договорени бъдещи условия за постоянно прекратяване на огъня. 

Докато Израел се стреми да преговаря поетапно, "Хамас" търси "пакетно споразумение", което съгласува перманентно прекратяване на огъня, преди заложниците да бъдат освободени, твърди палестински служител, запознат с преговорите. 

Говорител на Белия дом каза във вторник, че пратеникът на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк е в региона - за втори път в рамките на седмица - за дискусии относно освобождаването на заложници и че Вашингтон ще подкрепи по-дълга "хуманитарна пауза". Държавният департамент на САЩ и Белият дом, външното министерство на Катар и Държавната информационна служба на Египет не отговориха незабавно на искания за коментар на Ройтерс.

Двама египетски източника от сферата на сигурността посочиха, че се работи по убеждаването на "Хамас" да приеме едномесечно примирие, което да бъде последвано от постоянно прекратяване на огъня. "Хамас" обаче иска гаранции, че втората фаза на сделката ще бъде изпълнена, за да се съгласи с първоначалното примирие, разкриват източниците. Те не предоставят подробности за това в какво могат да се състоят тези гаранции.

Запитан за преговорите, високопоставеният служител на "Хамас" Сами Абу Зухри каза пред Ройтерс в понеделник, че организацията е отворена за обсъждане на идеи, но все още няма сделка.

"Отворени сме за всякакви инициативи и предложения, но всяко споразумение трябва да се основава на прекратяване на агресията и пълно изтегляне на окупацията от ивицата Газа", обяви той.

Едно от предложенията на Израел е да прекрати войната, ако "Хамас" отстрани шестима висши лидери от Газа, твърди източник, високопоставен служител на фракцията. Групировката обаче "категорично" отхвърлила предложението, добавя той. Източникът посочва, че списъкът включва мозъците на атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври - Яхя Синвар и Мохамед ал-Дейф - които са основните цели на Израел и се смята, че се крият дълбоко в обширната мрежа от тунели на "Хамас" под Газа.

Ройтерс не успя веднага да потвърди тези твърдения с израелски източници. Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказва искане за коментар относно предложението или по-широките преговори. Според записи, изтекли в израелската медия N12, Нетаняху обявил, че подобен сценарий за "капитулация и изгнание" е бил обсъждан в началото на януари.