След президента, опозицията в парламента и адвокатски колегии от цялата страна, днес и Висшият адвокатски съвет се обяви против избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд. От съсловната организация поискаха Народното събрание да отмени решенията си за избора, определи го като противоконституционен и призова бившата вече депутатка на ГЕРБ и магистрата да не пристъпват към полагане на клетва, предвидено за петък.

Мотивите на Висшия адвокатски съвет съвпадат едно към едно с тези на президента Румен Радев, който преди ден сезира Конституционния съд за противоконституционност на избора, в т.ч. защото не е спазен член от основния закон, който по ирония на съдбата е сред новите текстове, приети в края на миналата година от същото това мнозинство, номинирало и избрало Атанасова и Белазелков - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Съветът изтъква липсата на обоснованост и дискусия при номинациите, както и фактът, че мнозинството опита да финтира самия Конституционен съд, разписвайки 9-, а не 7-годишни мандати за избраниците си, като в добавка направи това преди решението на КС за намаления мандат да е влязло в сила.

"Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля" - посочват от Съвета.

Малката подробност е, че ако Белазелков е бивш съдия във ВКС, то Атанасова на хартия е адвокат. Именно от това, че през 2011 г. е вписана в русенската адвокатска колегия идва и голяма част от изискуемия по Конституция юридически стаж за съдия в КС, който е 15 години.

Ето пълния текст на декларацията на Висшия адвокатски съвет:

"Висшият адвокатски съвет проследи процедурата по избор на конституционни съдии от 49-ото Народно събрание с внимание и тревога.

Качествата и условията, на които следва да отговарят членовете на Конституционния съд са пряко обусловени от неговите функции. Ето защо Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Високите нравствени и професионални качества следва да са получили максимално и еднозначно признание.

Само преди месец по повод обсъждането на промени в Конституцията на Република България народното представителство декларира, че ще бъде променен начинът, по който се номинират, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи. Тази политическа декларация намери нормативен израз в новата разпоредба на чл. 91 „б“ от Конституцията, съгласно която при този избор Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост на органите.

Вместо това Народното събрание само формално спази процедурата, но по същество легитимира предварително взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии.

Прякото излъчване на изслушването на кандидатите не доведе до действителна прозрачност на избора.

Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на обсъждането на кандидатурите представителите на правната общност - адвокатурата, върховните съдилища и академичните среди.

Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля.

Висшият адвокатски съвет подкрепя изразената позиция на адвокатските колегии и правната общност от страната относно проведения от 49-ото Народно събрание избор на конституционни съдии.

Висшият адвокатски съвет призовава новоизбраните за конституционни съдии да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им.

Призоваваме Народното събрание да отмени решението си за избор поради явната му противоконституционност."