„Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба „Галакси лийдър“ в Йемен? Готови ли сте да се включите в преговорите за тях? Преговаряте ли? Имате ли информация кой държи втория кораб - „Руен“? Йеменските хуси или сомалийски пирати?“

Тези въпроси отправи българската евродепутатка Елена Йончева от групата на социалистите към представители на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Това стана на заседание на Подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент, съобщиха от пресценттъра на Йончева. Дебатът бе във връзка с ескалацията на ситуацията в Червено море и евентуална операция на ЕС там.

„Когато има случаи със заложници, само ако съответната държава членка поиска помощ, тогава можем да участваме. Понякога държавите не искат помощ от нас, защото смятат, че имат по-подходящи средства”, отговори Розамария Гили – зам. управляващ директор за Близкия изток и Северна Африка в ЕСВД.

Колегата й Космин Добран, който оглавява дирекция „Мир, партньорства и управление на кризи“ заяви, че не може да каже дали „Руен“ е отвлечен от хусите или от сомалийци, които действат в техните териториални води.

„Имаме готовност да окажем подкрепа там, където е необходимо“, каза той.

Добран обеща да направи необходимите проверки и да предостави информация на Елена Йончева. 

Капитанът и помощник-капитанът на кораба „Галакси лийдър“, които са български граждани, са в плен на хусите от края на ноември 2023 г. В района по същото време изчезна още един кораб, на който има българи – „Руен“, като се предполага, че той е завладян от сомалийци.

Хусите обвързват нападенията си с конфликта в Газа и заявяват, че обект на атаките им са кораби, свързани с Израел или такива, които доставят стоки на еврейската държава. „Галакси лийдър“ е собственост на израелски бизнесмен. „Руен“ е собственост на българската компания Параходство БМФ и на него има 7 наши сънародници, членове на екипажа.  

Само на 19 януари хусите са извършили 26 нападения на кораби, каза Космин Добран. И допълни, че до дни ще бъдат финализирани подробностите около бъдещата операция на ЕС в Червено море. Тя ще предвижда военни действия за самоотбрана.

Същевременно САЩ, Великобритания и 12 страни членки на ЕС (България не е сред тях – б.р.) са включени в международна коалиция, която вече действа в Червено море и атакува позиции на хутите. Участието на държавите от ЕС е по тяхна преценка и те са свободни да вземат решение как да стане това, каза Розамария Гили.

Елена Йончева поиска от представителите на Европейската комисия да обявят какво показват анализите на ЕСВД - доколко военните операции срещу хусите могат да създадат още по-голяма криза в Газа и дали имат конкретна оценка за икономическите загуби в Европа на този етап от тези военни операции.