Столичният общински съвет отново не избра председател, на 7-мо поредно "първо" заседание. Без този вот, повтарящ се вече над два месеца, органът на местната власт в София не може да започне работа.

Както Клуб Z съобщи вчера, ПП-ДБ (СС) обявиха днес нов кандидат - Цветомир Петров, общинар от "Продължаваме промяната" и бивш кадър на ВМРО.

На втори тур обаче той събра само 26 гласа - с три повече от членовете на групата му, по всяка вероятност дошли от "Синя София". 

След гласуването бе решено да се направи втори опит днес - след 13:30 ч. В 14 ч обаче стана ясно, че повторно гласуване няма да има днес.

Карлос Контрера от ВМРО като провокация издигна своя кандидатура след почивката, продължила два часа. И бе помолен от Георги Георгиев (ГЕРБ) да я оттегли насред смях и шеги в залата. 

Контрера обаче отказа и заяви, че поне може да обедини общинарите срещу себе си. Тъй като процедурата е започнала, предложената кандидатура трябва да се гласува. 

Следващото заседание ще е на 8 февруари, научи Клуб Z. 

Това е почти последният момент, в който изтича срока от 3 месеца за избиране на председател. Ако такъв не бъде гласуван и тогава, се отива на нови избори за общински съветници в София. 

"За седми път не успяваме да изберем председател на СОС. Всички нас, които сме замесени в този процес, ни питат хората по улиците - кога ще решите това. 

Колкото и да ни а страх, че ще ни обвинят в сглобки, заварки и сватби, най-големият ни страх ще е, че не сме свършили това, за което сме избрани. 

Като говорим за този бял дим, наистина да го видим. Апелирам към всички вас да продължим тези разговори по коридорите и в почивките, които имахме днес".

Това коментира кметът Васил Терзиев.

Своите предишни кандидатури отново обявиха БСП - Диана Томова, и "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. ГЕРБ-СДС и "Синя София" не номинираха кандидат. 

От ПП представиха Петров като човек, демонстриращ "откритост, умение да намира решения, млад, енергичен", подчертаха и опита му в публичния сектор.

След представянето на тримата кандидати с изказване изненада Карлос Контрера (ВМРО), който обяви, че Петров досега не е обсъждан на никакви разговори.

"Не сме мръднали и на йота от последните разговори", подчерта той. "Мислите ли, че с тези три кандидатури на масата, резултатът няма да е същият? Дайте 30 минути почивка и да направим едни консултации и да излезем от това глупаво положение".

Борис Бонев от "Спаси София" обаче отбеляза, че процедурата по избор вече е започнала, така че предложи друг вариант - да се проведе първия тур на вота, и ако след него няма ясен избор, тогава да се направят консултации.

Изборът за председател е анонимен - така че няма да е напълно ясно кой как е гласувал, особено с множеството малки формации в Съвета.

Очаквано, Цветомир Петров събра едва 23 гласа на първи тур - същият брой на групата но ПП-ДБ. Тонова от БСП - 9 гласа, Данаилов (ИТН) - три. Три са и невалидните бюлетини.

Само 39 общинари са гласували на първия тур - при 58 в зала днес, това означава, че 19 души въобще не са участвали в гласуването.