90 секунди до края на света: с оглед на нестабилната ситуация в света изследователите предупреждават за глобална катастрофа. Учените от "Бюлетина на атомните учени" за втора поредна година оставят символичното време до края на света на 90 секунди, както обявиха във Вашингтон.

Миналата година изследователите за първи път поставиха стрелките на така наречения "Часовник на Страшния съд" на 90 секунди преди полунощ - "по-близо до глобална катастрофа от всякога", заяви президентът на "Бюлетина на атомните учени" Рейчъл Бронсън. А рисковете продължават с неотслабваща сила.

"Войната в Украйна носи постоянна заплаха от ядрена ескалация, а нападението от 7 октомври и войната в Газа са още един пример за ужасите на съвременната война, дори и без ядрена ескалация", заяви Бронсън. "Страните, които разполагат с ядрени оръжия, изпълняват програми за модернизация, които могат да доведат до нова надпревара в ядреното въоръжаване." Освен това Земята преживява най-горещата година от началото на записите. Наблюдават се масови наводнения, пожари и други бедствия, свързани с климата, а липсата на последователни действия срещу изменението на климата застрашава милиарди човешки животи и средства за препитание.

Александър Глейзър от известния американски университет „Принстън“ се спира на президентските избори в САЩ тази година. При всеки избор в САЩ се повдига въпросът за огромната власт на американския президент, който има изключителното право да използва ядрено оръжие в рамките на няколко минути. "Според нас това винаги е било много опасно решение."

На 5 ноември в САЩ ще бъде избран нов президент. Досегашният президент от Демократическата партия Джо Байдън иска да се кандидатира за втори мандат. В предварителните избори за президентската кандидатура са останали само двама кандидати на републиканците - единият от тях е бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Символичната позиция на "Часовника на Страшния съд" се обявява веднъж годишно. През 2020 г. часовникът за първи път беше символично поставен на 100 секунди до полунощ, а през 2023 г. - на 90 секунди до полунощ. Според изследователите следователно рискът човечеството да се затрие чрез ядрена война или самопричинено глобално затопляне е по-голям от всякога, откакто часовникът е измислен през 1947 г.

Преди януари 2020 г. двете най-ниски стойности на Часовника на Страшния съд са били през 1953 г. (когато часовникът е бил настроен на две минути до полунощ, след като САЩ и Съветският съюз започват да тестват водородни бомби) и през 2018 г., след като световните лидери не успяват да се справят с напрежението, свързано с ядрените оръжия и изменението на климата. През други години времето на Часовника е варирало от 17 минути през 1991 г. до 2 минути и 30 секунди през 2017 г.

На 24 януари 2018 г. учените преместиха часовника на две минути до полунощ въз основа на най-големите заплахи в ядрената сфера. Учените заявиха, че за последните стъпки на Северна Корея под ръководството на Ким Чен-Ун и администрацията на Доналд Тръмп в САЩ: "Хиперболичната реторика и провокативните действия на двете страни увеличиха възможността за ядрена война по случайност или грешка в изчисленията".

Часовникът беше оставен непроменен през 2019 г. поради двойната заплаха от ядрени оръжия и изменението на климата, както и поради проблема, че тези заплахи "се изостриха през изминалата година от засиленото използване на информационна война за подкопаване на демокрацията по света, което засилва риска от тези и други заплахи и поставя бъдещето на цивилизацията в изключителна опасност".

На 23 януари 2020 г. Часовникът е преместен на 100 секунди (1 минута и 40 секунди) преди полунощ. Изпълнителният председател на Бюлетина, Джери Браун, заяви, че "опасното съперничество и враждебност между свръхсилите увеличава вероятността от ядрен удар... Изменението на климата само задълбочава кризата." През 2021 и 2022 г. настройката "100 секунди до полунощ" остава непроменена.

На 24 януари 2023 г. часовникът е преместен на 90 секунди (1 минута, 30 секунди) преди полунощ, което е най-близката му настройка до полунощ от създаването му през 1947 г. Тази корекция до голяма степен се дължеше на риска от ядрена ескалация, който възникна в резултат на руското нахлуване в Украйна. Като други причини бяха посочени изменението на климата, биологичните заплахи като COVID-19 и рисковете, свързани с дезинформацията и деструктивните технологии.