"Този бюджет не е идеален. Той стъпва на много проекти, които са наследени и трябва да продължим. Има и проблемни проекти, с които трябва да се справим. Има и такива, на които е изтекло финансирането и трябва да се реши дали да бъдат продължени."

С това признание кметът Васил Терзиев откри в 18 ч днес в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" общественото обсъждане на проектобюджета на Столична община. Той подчета, че бюджетът е рекорден - в размер на 2 576 202 377 лв. От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства.

"Това, което е много важно да се знае, е че този бюджет има още две ограничения - бяхме казали, че няма да взимаме нови заеми и няма да повишаваме данъците. И това е залегнало в проекта ни за бюджет. Няма допълнителна тежест за софиянци", добави Терзиев.

"Другото нещо е, че той е правен така че да бъде в голяма степен консенсусен, да разчита широка подкрепа. Сами виждате, че в общинския съвет не можем да изберем още председател. Няма как да бъдат заложени много радикални мерки, повишаване на приходите по начини, които изискват едно управляващо мнозинство."

Кметът изтъкна, че основната амбиция е да бъдат реализирани максимално много проекти, най-вече в капиталовата програма, и коефициентът на успеваемост да бъде вдигнат значително, спрямо други години.

"Заложена е децентрализация на районите, включени са всички районни кметове, не е имало никакъв фаворитизъм, не е имало специално отношение към нито един, независимо от коя политическа сила", изтъкна още Терзиев.

И отбеляза, че има цел София да бъде "на една скорост" - което значи повече средства за северните райони. 

Кметът подчерта и рекордни инвестиции в градския транспорт.

Очаквайте подробности.