Няколко големи украински държавни организации съобщиха за кибератаки срещу техните информационни системи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" заяви, че е пострадала от атаката.

"В момента нашите уебсайтове и център за обслужване на клиенти не работят", заяви тя в приложението "Телеграм".

Украинската национална пощенска служба "Укрпоща" съобщи за "значителна техническа повреда" в компютърните й системи. Компанията заяви, че нейните специалисти работят за отстраняване на проблема и за възстановят пълната работа. 

"Укртрансбезпека" -  държавната агенция за безопасност на транспорта, която поддържа системата за преминаване на границата за украинските шофьори, също съобщи за проблеми със своя център за данни.

По-късно информационна агенция "Интерфакс Украйна" каза, че държавната структура - "Екип за реагиране при спешни компютърни ситуации", отговарящ за противодействието на кибератаки" работи по отстраняването на проблемите.

Конгресен център и система за продажба на билети за украинските държавни железници също съобщиха за предполагаеми кибератаки. 

Източник, близък до украинското правителство, заяви, че е имало и други "жертви", главно във финансовия и банковия сектор. Той добави, че кибернападателите "почти сигурно" са хакери, свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).