Откритото първенство на Австралия по тенис ще има нов шампион. Големият фаворит Новак Джокович, 10-кратен първенец, който защитаваше титлата си, бе сразен от Яник Синер в първия полуфинал - 1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6.

Синер ще спори за първа титла от Големия шлем в кариерата си срещу Даниил Медведев, който направи впечатляващ обрат срещу Александър Зверев от 0:2 сета - 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3.

Италианецът продължава похода си към върховете на тениса след успешната 2023 г. Никой от двамата не е ставал №1 в Мелбърн. Медведев загуби два поредни финала през 2021-2022 г.

А Джокович не беше напускал корта победен в Австралия от 2018 г. (и за първи път в историята там на полуфинал). След това спечели три поредни титли, а през 2022 г. не беше допуснат до участие като неваксиниран срещу COVID-19. През миналата година си върна трона.

Неочаквано за всички Синер не даде никакви шансове на великия си опонент в първите два сета. До днес той печелеше само с 3:0 в турнира. Вървеше сервисът му, а играта му бе опростена почти до перфекционизъм. Джокович пък правеше нетипично за него голям брой грешки. Липсваше му енергия.

В началото на третия сет сърбинът избегна участта да бъде разгромен за кратко време, като спеси точка за пробив, а нататък двамата спечелиха геймовете си, така се стигна до тайбрек.

Малко преди това обаче - при 5:5 и труден гейм за Новак на неговия начален удар, на зрител на трибуните му прилоша и трябваше да му бъде оказана помощ. Това доведе до прекъсване за около четвърт час. То може би помогна на 24-кратния шампион от Големия шлем, който избегна нов брейк, пак оцеля.

В тайбрека Синер стигна до мачбол на сервис на Джокович. Световният №1 обаче изигра съперника си, като го "привика" на мрежата и прехвърли. Всичко се обърна и Ноле взе глътка въздух - 8:6 и 1:2.

Синер обаче бе непоклатим. Още в началото на четвъртия сет той отново прониза съперника си за 3:1 и макар и с трудности затвърди на 4:1. До края и двамата си взеха подаванията, което означаваше голяма новина в Мелбърн.

Яник не даде нито една точка за пробив на Новак, а това прави успехът му още по-впечатляващ. Той е във формата на живота си.

Медведев за втори път в този турнир направи обрат от 0:2. А 5-сетовите му мачове са три

Даниил Медведев направи впечатляващ обрат и се наложи над Александър с 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3 във втория полуфинал. Мачът продължи 4 часа и 18 минути. Това бе вторият мач в турнира, в който руснакът наваксва изоставане от два сета след успеха над финландеца Емил Руусувуори. И третият 5-сетов - такъв руснакът игра и на четвъртфинала срещу Хуберт Хуркач.

Бившият №1 в света загуби предишните два финала в Мелбърн от Новак Джокович и Рафаел Надал. Единствената му титла от Шлема е на US Open.

Двубоят започна много интересно, а след като поведе с 4:1 в първия сет и се стигна до връщане на брейка, Зверев все пак го затвори с късен пробив и 7:5. Той бе дори по-убедителен във втория и се доближи на сет от финала.

В третия се стигна до тайбрек без пробиви. В него бяха разменени по един минипробив до 4:4. Медведев спечели точка на началния удар на опонента си и след това намали изоставането си с помощта на своя сервис.

В четвъртия отново имаше тайбрек, но много по-драматичен. 

Медведев допусна нетипична двойна грешка за 4:5, като съперникът му трябваше да направи две точки на свой сервис, за да спечели мача. Руснакът обаче бе по-активен, като взе първата, с невероятен късмет и втората, а след това затвори частта с ас за 7:5. Това бе шести пореден спечелен тайбрек за Медведев срещу Зверев.

В петия сет играта тръгна с позната размяна до 2:2. В следващия гейм Медведев стигна до две точки за пробив при наивна грешка на Зверев на мрежата, като последният в яда си я удари с ракетата и се наложи да бъде поправяна, за да бъде подновена играта.

Германецът спаси двете възможности с хубави сервиси, но рухна при третата, което беше и първият пробив на Медведев - едва в последната част на мача. При 5:3 руснакът стигна до мачбол и успя да го оползотвори - Зверев стреля в мрежата и топката излезе извън корта.

Даниил Медведев води на Синер с 6:3 дотук, но последните три мача са все в полза на младия италианец.

Ива Иванова остана на крачка от финала при девойките

Младата българка Ива Иванова остана на крачка от класиране за финал на Откритото първенство на Австралия по тенис при девойките.

17-годишната Иванова записа победа над Минге Сю от Великобритания с 6:4, 6:3 при доиграването на мача от четвъртфиналите на турнира. Двубоят бе спрян в четвъртък в края на първия сет заради дъжд в Мелбърн.

Иванова го затвори с 6:4 с пробив. С реализирането на още три брейка във втория сет българката си осигури успеха с 6:3, а с това и класиране за полуфиналите.

В спора за място на финала българката излезе на корта срещу австралийката Емерсън Джоунс след само няколко часа почивка. За нова победа обаче Иванова нямаше сили и така отстъпи на поставената под номер 6 в схемата с 4:6, 1:6 след 65 минути игра.

На финала Джоунс ще играе с водачката в схемата Рената Ямрихова от Словакия.