Китайският лидер Си Цзинпин похвали връзките на неговата страна с Франция в условията на "глобална несигурност", предаде Франс прес.

Поводът беше 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Си призова за по-тесни връзки между Пекин и Париж в отговор на глобалното напрежение.

"Двете страни трябва неуморно да развиват двустранните отношения и да отговорят на несигурността в света чрез стабилността на отношенията между Китай и Франция", заяви Си във видеопослание, излъчено в Пекин на церемония по отбелязването на годишнината.

През 1964 г., по инициатива на генерал Шарл де Гол, Франция става първата голяма западна държава, която установява дипломатически отношения на ниво посланици с Китайската народна република.Това смело решение за онова време редовно се посочва от китайските официални лица като пример за независима дипломация. 

САЩ изчакаха до 1979 г., за да установят дипломатически отношения с Пекин.

Еманюел Макрон посети Китай през април миналата година. При завръщането си от пътуването си тогава френският президент призова Европейския съюз да не бъде следовник на САЩ по въпроса за Тайван.  Коментарите му предизвикаха критики на Запад, но бяха широко приветствани в Китай. 

Китай осъди британец за шпионаж

Британски гражданин е бил осъден на пет години затвор в Китай за шпионаж, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Случаят датира отпреди няколко години, но беше потвърден едва тази седмица.

Британецът е бил осъден на първа инстанция през 2022 г., когато е бил признат за виновен за "незаконно придобиване и предаване на разузнавателни данни" от името на субекти "извън границите" на континентален Китай, съобщи на брифинг за медиите днес говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Той уточни, че присъдата е била потвърдена през септември миналата година след обжалване.