Германското външно министерство е разкрило руска кампания за дезинформация в онлайн платформата "Екс". Целта на кампанията очевидно е да се засили недоволството срещу правителството и да се подкопае подкрепата за Украйна, съобщи списание „Шпигел“".

Експерти са анализирали съобщенията в "Екс" със специален софтуер и са открили огромна мрежа от фалшиви потребителски профили, които разпространяват съдържание на немски език, съобщава списаниeто. По време на разследването от 20 декември до 20 януари експертите са идентифицирали повече от 50 000 фалшиви потребителски акаунта, които са публикували общо над един милион туита на немски език. В някои дни експертите на германското министерство на външните работи са регистрирали до 200 000 такива кратки съобщения, което съответства на около две съобщения в секунда. Постовете често съдържали обвинението, че германското правителство пренебрегва собственото си население, за да подкрепи Украйна.

"Намирам за разочароващо, че правителството прави повече за други държави, отколкото за собствените си граждани", се цитира един особено често срещан "туит". "Срамно е, че коалицията на светофарите не се справя първо с проблемите в собствената си страна", гласи друг.

Направени са фалшиви профили на министърката на външните работи Аналена Бербок, която уж обявява край на подкрепата за Украйна. Фалшивият скрийншот с това изявление беше разпространен чрез фалшиви акаунти, а съответните "туитове" бяха комбинирани и с нетематични хаштагове, за да се увеличи обхватът им. В края на септември такива съобщения включваха хаштагове като #Oktoberfest или #Dirndl, като бяха използвани и популярни хаштагове, свързани с мачове от Бундеслигата. Онлайн присъствието на известни медийни марки като "Шпигел", "Велт" и "Зюддойче цайтунг" също беше подправено.

Според специалистите това е кампания, която е започнала още през 2022 г. под името "Двойник". По това време Германия вече е била мишена на атаките, заедно с други големи европейски държави като Франция, Великобритания, Италия и, разбира се, Украйна. Опасенията са, че тази кампания ще повлияе на изборите в страни като Германия и Австрия тази година. Франция също вече протестира, че Русия разпространява валшиви новини с цел да предизвика бунтове в страната.

Тази стратегия е стара и се използва от тайните служби от десетилетия, но техническите условия никога не са били по-добри от сегашните. Тъй като много акаунти публикуваха постове на немски език по едно и също време, това навежда на мисълта, че те са били автоматично разиграни с помощта на алгоритъм.

Постоянно наблюдение

От известно време Министерството на външните работи в Берлин наблюдава дебатите по външнополитически теми в онлайн мрежите с помощта на няколко анализатори на данни. Целта е да се разкрият опитите за оказване на влияние от страна на чуждестранни участници. "Дезинформацията се е превърнала в глобален фактор на заплаха", казва говорител на министерството пред „Щпигел“.

"Тя се използва от онези, които не споделят нашите ценности, за да дестабилизират цели общества - не само в западните демокрации, но навсякъде."

Трудна ситуация с данните

Трябва също така да се отбележи, че усилията, необходими за подобен анализ, са доста големи, което не на последно място се дължи на поредното действие на Елон Мъск. Той значително ограничи възможността на учените да анализират в голям мащаб публикациите в Twitter, като наложи изключително високи разходи за извличане на големи количества данни чрез интерфейс за програмиране на приложения (API). Мъск също така съди организация, която изрично се е занимавала с изследване на речта на омразата в наследника на Twitter X.

Реакция от Франция

Притеснения обаче има не само в немскоговорящите страни, но и във Франция. Днес френското правителство обвини Франция, че умишлено разпространява невярна информация във връзка с войната в Украйна като част от "координиран подход", включващ държавни медии като Sputnik News, RT и РИА Новости. Министерството на отбраната в Париж заяви, че Франция е била "обект на руска дезинформационна кампания" от началото на руската агресивна война в Украйна. Тя се е засилила от средата на януари, след като президентът Еманюел Макрон предупреди за руска победа и обяви нови оръжейни доставки за Украйна.

На 17 януари ръководството в Москва заяви, наред с другото, че руската армия е атакувала база в Украйна, която междувременно е била използвана от "френски наемници". Париж отхвърли това и определи изявленията за френски наемници в Украйна като "груба манипулация".

В понеделник списъци с наемници, за които се твърди, че са били убити при тази атака, бяха разпространени в Telegram, допълва министерството в Париж. Някои от тези списъци с имената на предполагаеми френски наемници се разпространяват от 2022 г. В сряда руската "кампания" продължи със съобщения за предполагаемо унищожаване на френско-италианска система за противовъздушна отбрана SAMP/T. За това също нямаше доказателства, обясниха от министерството.

Френският министър на отбраната Себастиан Лекорну заяви, че очаква по-нататъшни руски "манипулации" с оглед на засилването на военната помощ за Украйна, и обяви, че ще засили мерките срещу това.

Мъск в центъра на проблема

Самият Мъск многократно подчертава, че иска да ограничи проблема с ботовете в своята платформа. В статията на "Шпигел" е цитирана Леа Фрювирт от Центъра за мониторинг, анализ и стратегия, която казва, че систематичното премахване на различни защитни мерки срещу съдържание, пораждащо омраза и подвеждащо съдържание, води съответно до увеличаване на такова съдържание.

В края на миналия месец Комисията на ЕС започна процедура срещу X въз основа на Закона за цифровите услуги (DSA). Причината: вълна от неверни или подвеждащи "туитове" за терористичната атака в Израел.