Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се отказва от участие в предстоящите европейски избори.

Самият той обяви решението си в своя профил във фейсбук. То е взето броени дни преди извънредния Европейски съвет - срещата на върха на Съюза, в Брюксел.

Наскоро Мишел изненада всички, като обяви намерението си да се кандидатира на изборите за Европейски парламент. Те ще се състоят в целия Европейски съюз от 6 до 9 юни.

„Решението ми предизвика голямо внимание в медиите и спекулации. Предвидих част от това, предвид безпрецедентното, а някои биха казали и твърдо естество на моя подход“, написа Шарл Мишел.

Той допълва, че не желае решението му да служи като отвличане на вниманието от мисията на Европейския съвет и да служи pа подкопаването на тази институция. Той трябва да работи неуморно за европейското единство.

„Поради всички тези причини, а и за да запазя фокуса на моята мисия, аз няма да бъда кандидат на европейските избори. Ще посветя всичките си усилия на настоящите ми отговорности с решителност, докато те приключат“, заявява председателят на Европейския съвет.

Ако Шарл Мишел се бе кандидатирал, той трябваше да освободи поста си предсрочно. До избора на негов наследник имаше вероятност Европейският съвет временно да бъде ръководен от враг номер 1 на Брюксел - унгарския премиер Виктор Орбан.

На 1 юли Унгария поема за срок от 6 месеца ротационното председателство на ЕС. Новият Европейски парламент трябва да се събере на сесията си след тази дата. Мак тогава може да започне процедурата по избора на новите ръководители на европейските институции и на бъдещата Европейска комисия.