Тайните срещи никога не остават тайни. Това трябва да го знае всеки съпруг, премиер или депутат от германска фашистка партия. Винаги най-случайно ще те срещне я приятелка на съпругата, я журналисти от списание, я самата Колтуклиева. И тогава става една.... Иди и се обяснявай, че това само така изглежда и далеч не е онова, което си мислиш. Последното е цитат от „Работещо момиче“, когато Мелани Грифит хвана на калъп гаджето си и той все пак се опита да я убеди, че тълкува грешно ситуацията.

Та мисълта ми е, че някак си вече 30 и кусур години управляващите в България правят едно и също - срещат се със Спас Русев по яхти и хотели, а не в кабинетите си, за да обсъждат лични неща. Колко да са лични, не знам. Както каза крайнодесният германец Бьорн Хьоке, след като журналисти успяха да заснемат тайна негова среща с фашисти, на която обсъждали масовата депортация на чужденци и германци с чужд произход от Германия: „Ама дотам ли я докарахме? Човек вече не може да се срещне с някого в Берлин частно и да си говори за частни работи!“

Не казвам, че Спас Русев и Кирил Петков са обсъждали масова депортация на чужденци от България. Ама от 30 и кусур години тайни срещи с такива като господин Русев, тя депортацията си стана от самосебе си - милиони българи напуснаха страната, а чужденците гледат много-много да не се задържат.

И въобще, чудя се аз, ако господин Спас Русев дърпа конците на най-важните икономически клонове в България, защо се оставя да се държат с него като с второкласна любовница? Не му ли омръзна все да се клати по разни яхти и да припълзява в полутъмни хотелски фоайета на срещите си с любовниците от управлението?

Как па един не го покани посред бял ден официално в кабинета си, да съобщи на медиите за какво ще си говорят и да го представи официално? Аз, ако бях на мястото на Русев, щях да се засегна вече. Всяка любов все някога трябва да излезе на светло. Вижте господин Пеевски как го огряха прожекторите в крайна сметка? И той от голобрад пубер е почнал да се люби с държавата и все тайно, все по кьошетата. Ама господин Пеевски е огън мъж, не се остави цял живот да го крият иззад кулисите и излезе с гръм и трясък на сцената. Доколко ще се задържи на нея е друг въпрос, във фолк средите му се носи славата на много добър любовник обаче. А и не само във фолк средите.

И изобщо, прави ми впечатление, че българските държавни мъже са много свенливи, когато става дума за публичност. Хич не им стиска да си говорят с медиите, да обясняват пред журналистите и редовно да дават пресконференции и брифинги по всякакви въпроси - не само за мускула си и за времената, в които са протестирали с тапети на площада.

Като казах тапети, та се сетих и за един добър пример. Бившият президент Плевнелиев. Преди да стане президент и докато сам се грижеше за обществените си комуникации, ги разправяше едни... бил в миналия си живот ирландска пастирка, а в тоя спал на паркинг в Германия, помните ли? После стана президент, довери се на професионална говорителка и внезапно взе да звучи като нормален човек. След мандата му говорителката, разбира се, си отиде и той какво направи? Ожени се за синоптичка. Та съветът ми към всички държавни мъже у нас е следният: „Водете в хотела синоптичките, а господин Русев в кабинета си. Не обратното!“

Айде, дано съм била от полза.