Яник Синер е новият шампион на Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала италианецът обърна впечатляващо и паметно Даниил Медведев - 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 за три часа и 45 минути.

Това е първа титла за Синер в Големия шлем. За първи път от 2014 г. турнирът има нов шампион, тогава това бе Стан Вавринка. 

Докато Медведев загуби трети финал в Мелбърн и за втори път, след като водеше с 2:0 на финала. През 2022 г. той отстъпи при подобна развръзка срещу Рафаел Надал, а година по-рано бе сразен от Новак Джокович.

Медведев прекара на корта в Мелбърн тази година много повече време, отколкото своя съперник, който бе дал само един сет - на защитаващия титлата Новак Джокович. Докато руснакът изигра 3-петсетови мача, при това в предишните фази, а два от тях трябваше да обръща от 0:2. Този път той бе обърнат от 2:0.

Въпреки доста по-голямата натрупана умора бившият №1 в света започна по-активно и концентрирано. Той играеше все така от линията, но бе много агресивен, опитвайки да държи съперника си далеч от мрежата, затруднявайки го и на ретур, и на всеки друг удар.

Така шампионът от US Open и двукратен финалист в Австралия проби рано в първия сет и до края му остана непоклатим. Правеше доста по-малко грешки от своя съперник, в играта на който пролича много нервност и неувереност.

При 5:3 Медведев проби още веднъж и дръпна в общия резултат. Във втория сет се стигна до аналогичен развой - ранен пробив за Даниил, който се размина с такъв още в първия гейм на разколебания италианец. Последва затвърждаване и още от същото, така резултатът набързо стана 5:1.

Тук Синер "се закачи" в битката, като най-после спечели два поредни гейма, един от които на началния удар на съперника си. Той намали изоставането си до 3:5 и не бе далеч от нов брейк, но Медведев удържа нервите си и с 6:3 се доближи на сет от жадувана и изплъзнала се на два пъти титла. Яник обаче получи импулс заради преобразяването си в края.

Така третата част бе различна. Представителят на Ботуша намали грешките, най-вече на своето подаване. При 5:4 Синер поведе с 30:0 на сервиса на съперника си, като при 15:30 допусна грешка с топка в аут. След това все пак имаше и точка за пробив, като при разиграването бе тенисистът, принудил този път опонента да сбърка - 6:4.

Така финалът заприлича на финал. А Медведев започна да прави все повече грешки. Може би маратоните в турнира досега започнаха да влияят. 

Това пролича в началото на четвъртия сет, когато първата руска ракета спаси точка за пробив и си взе гейма. Ролите се размениха - вече Синер бе по-агресивният, той удряше топката с повече сила и по-често целеше линиите. Докато Даниил трудно печелеше геймовете си. Важен показател - губеше дълги разигравания.

Въпреки това Медведев остана стабилен, по-трудно печелеше на своя начален удар, но веднъж бе близо и до пробив. Сетът все пак бе копие на предишния. При 5:4 за Синер пред него се откриха възможности за 2:2 в общия резултат и той се възползва. Публиката на тенис стадиона и зрителите по телевизията искаха пети сет и го получиха.

За първи път от началото на мача в началото петия сет играта бе напълно равностойна, като Медведев се върна към агресията и точността от началото.

Въпреки това силите му бяха на изчерпване, а обратното се наблюдаваше при съперника му, който проби за 4:2. И затвърди. 

При 5:3 Синер сервираше. И при 40:30 стигна до мачбол, оползотворен със страхотен форхенд по правата, паднал на линията. 

Какъв мач! И какъв шампион!

Синер към Медведев: Ти ме правиш по-добър играч

„Този трофей е на всички, които гледат у дома, особено на моето семейство - бих пожелал на всички да имат като моето семейство, те винаги са ми давали да правя това, което искам, так започна Яник Синер в словото си на корта на награждаването. - Като по-млад съм пробвал и други спортове и те никога не са ме поставяли под напрежение. Тази свобода е много важна за децата. Много благодаря на моите родители.“

Той изтъкна качествата на съперника си, срещу когото спечели четвърти пореден мач, след като бе загубил първите шест:

„Даниил, поздравления за невероятния турнир. Толкова много финали вече сме изиграли. Във всеки мач откривам нещо ново, което трябва да подобря. Ти ме правиш по-добър играч. Надявам се да можеш да вдигнеш този трофей, сигурен съм, че можеш. Желая на теб и екипа ти всичко най-добро за остатъка от сезона.“

„Благодаря на моя екип, на всички, които работят с мен. Дори и по време на турнира опитваме да се подобряваме. Радвам се, че сте до мен. Понякога не е лесно, защото съм млад, но това е положението. Подкрепата е невероятна. Карате ме да се чувствам у дома. Това е корт за 15 хиляди души, но чувството е за много повече“, каза още той.

Медведев не скри разочарованието си, но все пак опита да погледне и философски на нещата.

"Много, много е трудно, когато имаш манталитет, не искам да казвам шампионски, но добър манталитет, спортен манталитет, много е трудно да приемеш загуба на финала, каза той. - Боли повече, отколкото да загубиш на полуфиналите или четвъртфиналите. Но трябва да се опиташ да намериш положителните страни, а положителното е, че все пак е по-добре да играеш и да загубиш финал, отколкото да отпаднеш на полуфиналите или преди това."

 "Наистина ще се опитам да направя всичко възможно със себе си, с ума си, тази загуба да не повлияе на бъдещите ми турнири и бъдещи сезони", рече още руснакът. 

Той призна, е умората от значително по-голямото време на корта в сравнение с новия шампион е оказала влияние:

"Борих се, тичах. Каза си: ще опитам, дори да не чувствам краката си, ще опитам всичко, което мога днес до последната точка. И го направих. Той не изглеждаше толкова уморен като опонентите ми преди. Започна да играе по-добре. Бях малко уморен. Сервизът вървеше малко по-зле. Така че инерцията се промени и наистина се опитах в ума си да се върна отново, но не успях да го направя и затова той е победителят."