Републиканци в Камарата на представителите (долната камара) повдигнаха две обвинения за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Те са свързани с мигрантската криза по границата с Мексико - консерваторите искат да отстранят Майоркас, защото е демонстрирал "умишлен и системен отказ да спазва закона" (първото обвинение), както и че "съзнателно е отправил неверни изявления и възпрепятствал законния надзор на Министерството на вътрешната сигурност" (второто обвинение).

"Тези обвинения излагат ясни, убедителни и неопровержими доводи за импийчмънт на министър Алехандро Майоркас", каза председателят на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите Марк Грийн.

"Резултатите от неговото незаконно поведение са катастрофални за нашата страна", добави Грийн, който е автор на актовете с обвиненията.

Министерството на вътрешната сигурност отвърна светкавично с меморандум, в който се казва, че републиканците "подкопаха усилията за постигане на двупартийни решения и пренебрегнаха фактите, учените-прависти и експерти и дори самата конституция в стремежа си да отстранят неоснователно министър Майоркас".

Първо обвинение

Комисията по вътрешна сигурност критикува прилагането от страна на Майоркас на програми за условно освобождаване с цел събиране на семейства, което позволява на определени чуждестранни граждани да чакат в САЩ за имиграционни визи. Според консерваторите тези действия са незаконни. В първия обвинителен акт се твърди, че Майоркас трябва да насочи приоритетно ресурси за задържане на хора, които са преминали незаконно границата.

Министерството на вътрешната сигурност изтъкна в неделя, че съгласно Закона за имиграцията и гражданството (INA) ведомството се е придържало "към задължителните изисквания в INA за задържане до максималната възможна степен", но че "стандарт, изискващ 100% задържане, би означавал, че Конгресът е трябвало да отстрани всеки министър след създаването на министерството" (то е сформирано през 2001 г. - след атаките от 11 септември).

Второ обвинение

Във втория обвинителен акт републиканците твърдят, че Майоркас е отправил неверни твърдения пред Конгреса, като е уверил, че границата е защитена, както и че е възпрепятствал надзора на министерството.

"Конгресът има задължението да следи изпълнителната власт да налага и изпълнява законите, които сме приели. Въпреки това министър Майоркас многократно отказа да го направи", посочва Грийн.

"Неговото незаконно поведение е точно това, което създателите на конституцията ни дават чрез правомощията за импийчмънт да коригираме. Време е да приемем сериозно тази обида срещу конституцията и американския народ".

Демократите настояват, че няма правно основание за импийчмънт. 

"Това, което очевидно липсва в тези актове, е каквото и да е истинско обвинение или дори късче доказателство за тежки престъпления или нарушения – конституционен стандарт за импийчмънт", каза конгресменът от Мисисипи Бени Томпсън, демократ в комисията по вътрешна сигурност. "Това не бива да ни изненадва, тъй като т. нар. разследване на републиканците срещу министър Майоркас бе по изумителен начин лишено от факти".

Импийчмънт - да. Отстраняване - не

Комисията по вътрешната сигурност ще разгледа обвиненията за импийчмънт на Майоркас във вторник. При одобрение в Камарата на представителите "гласуването ще се проведе възможно най-скоро след това", увери председателят ѝ Майк Джонсън.

Майоркас най-вероятно ще бъде импийчнат, тъй като републиканците разполагат с мнозинство в долната камара. Ще последва вот в Сената, при който министърът почти сигурно няма да бъде осъден и отстранен от длъжност, тъй като там демократите разполагат с мнозинство.

Нещо повече - докато за импийчмънт е достатъчнa подкрепата на обикновено мнозинство в Камарата на представителите, за отстраняване в горната камара е необходим вотът на две трети от 100-те сенатори.