'Чаталджагейт" е една скалъпена жълта история, такава тема няма, няма скандал - следователно няма и причина основният участник в него - министърът на финансите Асен Василев, да не остане министър и след ротацията в началото на март.

Това бе основното послание на самия Василев, който от петък насам реши да говори по скандала, завихрил се преди близо две седмици. В последния работен ден говори пред журналисти, но не на пресконференция, а "на крак", а днес - в предаването "На фокус" по Нова тв. Василев твърди, че е дал всички обяснения - с пресрелийз.

"Аз не мисля, че има скандал. Със сигурност има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, заради което завеждаме дело срещу г-н Чобанов и "Бърд", които изнасят невярна информация" - затвърди той, визирайки Атанас Чобанов и сайта му "Бърд", публикували първоначалните разследвания.

В петък министърът се закани още да съди медията  - заради написаното, че е краен собственик на офшорката "Акселберт". На въпрос защо ще съди журналистите, а не собственика - бившият му партньор и инвеститор в компанията му - американецът Себастиян Бретшнайдер, който съди бившата компания на Василев, продала имота на централната столична улица след заведения иск и то на привилегирования участник на пазара с винетките у нас - Станислава Арнаудова, той отвърна:

"Чобанов знае, че аз не съм собственик, още септември месец съм отговорил на този въпрос и въпреки това написа лъжите. Бретшнайдер е собственик".

Василев, който непрекъснато препраща въпросите за бившата си фирма към партньора си Марио Николов, на когото я е прехвърлил, както и към американеца с обясненията, че няма нищо общо с нея от 2,5 години, днес се оказа добре информиран за съдбата ѝ. Бретшнайдер не е осъдил компанията, още не бил извървян процесът по арбитраж. А защо изобщо се съдят? Защото не можели да се разберат за някакви пари.

По изнесените от медиите данни, че американският кредитор и спорната фирма имат една и съща адвокатка, Василев коментира, че "тя е адвокатка на компанията". А че е свързана в миналото с "Лафка", неизменно свързвана с Делян Пеевски - това нямало нищо общо.

Пеевски и Бойко Борисов декларираха безрезервна подкрепа тази седмица към министъра на "Продължаваме промяната". Как оценятавате синхронната подкрепа от Борисов и Пеевски? - бе попитан Василев днес.

"Не мога да ви кажа как се е появила, не съм говорил след нея с тях. Така или иначе, няма тема, така да го кажа", заяви само Василев.

Обяснения от американската страна не са му искани, защото "никой не гледа на това сериозно", продължи.

В този контекст бе и въпросът дали заради скандала ПП плати 100 000 долара за американски лобист. "Не, беше наета през декември, има го в регистрите, преди скандала е" - отвърна Василев. Но пък е любопитно, защото все пак заяви, че още през септември е отговарял за собствеността на офшорката си.

Последваха още въпроси:

- Знаете ли на кого казват Винетната кралица (купувачката Арнаудова)?

- Не, не. 

- Защо купува имота в най-критичния момент, и то скъпо?

-Цената е под пазарната цена. 3800 евро кв/м при 4600 в момента. Тя е сключила изключително изгодна сделка, защото е купила под пазарната цена. 

Както е известно, законодателната инициатива в няколко сектора, в т.ч. поръчките за винетките, да минават през Закона за обществените поръчки, пропадна. Като при това Арнаудова е пратила дълго становище "против". Василев и днес заяви, че три асоциации са пратили такива становища и са се съобразили с всички, "всичко е по евродиректива".

- Тази една фирма какъв процент по поръчките има? - попита Лора Крумова за монопола на Арнаудова.

- Не мога да ви кажа.

- Ако тя обслужва 80%, останалите са дръжка на микрофон...

- Защо поливате туите на Кралицата на винетките?

- Аз отивам да поливам туите, докато там се помещава партията. Наели сме имота, защото като я формирахме за един месец имаше свободен имот и го наехме. Решението е на Изпълнителния съвет, в който аз не участвам. Мястото е хубаво, удобно, на комуникативно място с паркинг  - отвърна Василев по повод факта, че партията му се помещаваше доскоро в имота, свързан с него.

"Това нещо е като пиратката на Гешев. Гръмна и какво стана? Една жълта история, която се опитва да отклони вниманието от реалните неща, които има да свършим" - реши да обобщи съпредседателят на ПП.

"Не мисля, че ще се отрази" - заяви и по повод това дали скандалът ще го смени като министър.

Бе попитан и за срещата на другия съпредседател на ПП Кирил Петков с бизнесмена Спас Русев, заснети в заведение в центъра на София.

"Не съм го питал (Петков), не ми е казал, не мисля, че има проблем да се срещат на публично място" - заяви.