Японската сонда "Слим", която кацна на Луната, отново заработи след няколко дни прекъсване на електрозахранването. Както японската космическа агенция "Джакса" съобщи в понеделник, слънчевите панели очевидно вече произвеждат електричество.

"Слим" (Smart Lander for Investigating Moon) кацна на повърхността на Луната на 20 януари японско време. Въпреки това слънчевите панели на устройството, което е високо само 2,4 метра, след кацането не произвеждаха електричество, тъй като бяха обърнати на запад и следователно далеч от слънцето. Първоначално сондата работеше на батерии, след което беше изключена.

"Комуникацията със "Слим" беше успешно установена снощи и операциите бяха възобновени!" - обяви "Джакса" в платформата X.

В момента сондата изследва и лунната повърхност и успешно е изпратила на Земята снимки на скални късове, включително един, наречен "Toypoodle", съобщиха оттам. "Джакса" предполага, че въпреки неблагоприятната си ориентация, слънчевите панели ще могат да произвеждат електричество веднага щом слънчевата светлина достигне до тях от западната страна на Луната.

Япония е петата страна след бившия Съветски съюз, САЩ, Китай и Индия, която извършва меко кацане на спътника на Земята. "Слим" потегли към Луната от японския космически център "Танегашима" на борда на ракета носител H2A през септември. Въпреки първоначалните проблеми с електрозахранването, от "Джакса" са доволни от проекта. Това е така, защото при кацането на Луната е постигната безпрецедентна точност от по-малко от десет метра. Възможно е дори "Слим" да се е приземил само на три-четири метра от целта си, беше казано.

"Слим" се приземи, както беше планирано, близо до кратера Шиоли в ниско разположен район, известен като "Морето на нектара". Получените данни ще бъдат използвани при планирането на бъдещи лунни мисии, например в рамките на ръководената от САЩ програма "Артемида". НАСА иска да изпрати отново хора на Луната след повече от 50 години - наскоро обаче мисията за кацане на Луната "Артемида 3" беше отложена за септември 2026 г.