Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила, съобщиха световните агенции, цитирайки решение, публикувано на сайт на институцията в Лозана.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда.

В решението се посочва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета отборната титла при фигуристите от Пекин 2022. В индивидуалната надпревара тогава състезателката зае четвърто място, а нейни съотборнички се окичиха със златото и среброто.

Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". То е открито в проба от 25 декември 2021 г., чийто резултат беше оповестен публично едва по време на Олимпийските игри в Пекин, а това доведе до огромен скандал. 

По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. Правата й бяха спрени от МОК, но върнати за индивидуалното състезание след обжалване на Руския олимпийски комитет пред КАС. В защитата й бе посочено, че взела погрешка от лекарството на дядо си преди да бъде тествана в края на предходната година.

По-късно Валиева, която е 17 г., а рожденият й ден е на 26 април, стана европейска шампионка.

Решението на КАС е окончателно, с изключение на правото на двете страни да обжалват пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни. Адвокатите на Валиева най-вероятно ще се възползват от това право.

Валиева държеше световните рекорди за най-висока оценка в кратката и волната програма, както и в общия сбор. 

През януари 2023 г. Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА установи, че "Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но не е виновна за това".

Резултатите на спортистката на руското първенство през 2022-а бяха анулирани и тя загуби титлата шампион на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията в КАС се проведоха от 26 до 28 септември и отново на 9 и 10 ноември след изготвяне на допълнителна документация.

А наказанието на Валиева означава, че тя може и да не стигне до Олимпийските игри през 2026 г. Ще пропусне тази година и 2025-а, ще има право да се състезава в Италия в началото на 2026 г., но е много вероятно да е изпуснала всички възможности за спечелване на квота.

WADA: Вярваме, че решението е справедливо

Световната антидопингова агенция приветства решението на Спортния арбитражен съд и призова правителствата да приемат законодателство, криминализиращо допинга от непълнолетни. 

Това се казва в официално изявление.

"Допингът при деца е непростим (бел. ред. към момента на провинението си Камила е била на 15 г.). Лекари, треньори и друг помощен персонал, за които е установено, че предоставят вещества, повишаващи ефективността на непълнолетни, трябва да бъдат държани под отговорност от Световния антидопингов кодекс. WADA насърчава правителствата да обмислят приемането на законодателство (както някои вече са направили), криминализиращо допинг престъпленията за непълнолетни", добавят от организацията.

Заслужилият треньор на Русия Александър Жулин заяви, че се е надявал на по-меко наказание:

"Тайно се надявах, че ще бъдат две години, но дълбоко в себе си разбирах, че не мога да очаквам добро решение нито от Световната антидопингова агенция, нито от всички други западни общности. Тя получи максималната присъда, което е ужасно."