В положителната проба на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е открит забранения препарат "триметазидин", тъй като по някакъв начин тя погрешка е взела от лекарството на дядо си.

Това посочила вчера защитата на Валиева пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС), заяви шефът на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Освалд на пресконференция. Там било изтъкнато, че станало объркване. Лекарството се използва за сърдечни проблеми, т. нар. гръдна жаба и т. н. 

А втората "В" проба на Валиева, взета преди Олимпийските игри в Пекин, все още не е анализирана, съобщи Освалд като представител на Международният олимпийски комитет (МОК).

Заради положителен резултат за забранено лекарство за сърце се стигна до казус във фигурното пързаляне. МОК отложи награждаването в отборнатта надпревара, в която Руският олимпийски комитет спечели златните медали. И заедно със Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки опитаха да спрат правата на 15-годишната звезда, но вчера КАС не уважи искането им.   

Така девойката получи разрешение да се състезава в индивидуалната надпревара - КАС на практика прие становището на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да отмени наказанието й заради подадена от Валиева жалба на 9 февруари.

15-годишната Валиева беше тествана на националния шампионат на 25 декември, но положителният тест беше разкрит чак на 8 февруари, след като тя вече участваше на Игрите в Пекин.

Решението на КАС да позволи на Валиева да се състезава с мотивите, че запазването на временното отстраняване ще й причини "непоправими щети", че не е имала време да се защити, а също така поради факта, че не е навършила 16 г., предизвика нова вълна от коментари и спорове в спортните среди.

"Искаме да дадем медала на точния човек, каза на пресконференция шефът на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Освалд. - Едно 15-годишно дете не би направило нещо лошо само".

Той добави това по повод информациите, че WADA разследва щаба на руския отбор - лекаря, нейните треньори и т.н.

Освалд добави, че МОК не вижда връзка между допинг случая на Камила Валиева и скандала след Игрите Сочи 2014, когато Русия бе обвинена в "системно допингиране под държавна опека" и започна да понася наказания.

"Доколкото знам, няма връзка между организираната допинг система, която съществуваше в Сочи, и настоящия случай, но ми е трудно да говоря по тази тема, тъй като не съм запознат с всички подробности по случая. Нека не преувеличаваме значението на този случай", каза Освалд.

Комисията му дисквалифицира 43 руски участници в Игрите в Сочи за нарушения на антидопинговите правила, 28 от тях успешно оспориха наказанието в КАС, а жалбите на 11 спортисти бяха частично удовлетворени.