Членовете на Европейския съюз днес се съгласиха единодушно да заделят милиарди евро от неочаквани печалби от активи на руската централна банка, замразени в Европа, което е първата стъпка от плана за финансиране на подпомагане възстановяването на Украйна след руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Посланиците на 27-те страни от ЕС постигнаха принципно съгласие за тази първа стъпка на среща късно миналата вечер, според източник от Белгия.

Споразумението предвижда използването на генерираните печалби - към 15 млрд. евро през следващите три години, да бъдат внасяни в европейския бюджет и оттам - разпределени за възстановяването на Украйна. В западните страни има замразени към 300 млрд. долара активи на Русия, като основната част от тях са в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear (към 191 млрд. долара).

Сделката идва дни преди срещата на върха, на която лидерите на ЕС ще се опитат да преодолеят възраженията на Унгария срещу предоставянето на Киев на 50 млрд. евро за следващите четири години.

Текстът ще бъде подложен на правна и езикова проверка преди посланиците официално да го приемат. Източникът заяви, че това ще стане възможно най-скоро.

След това се очаква Европейската комисия да предложи прехвърляне на заделените средства в бюджета на ЕС и на Киев, въпреки че не е ясно кога ще пристигнат в Украйна.

Франция и Германия вече изразиха резерви относно по този план, а Европейската централна банка предупреди, че планът може да подкопае доверието в еврото и да разтревожи световните пазари.

ЕС, САЩ, Япония и Канада замразиха околоактиви на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тях се държат в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear, посочва Ройтерс.