Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция в световен мащаб - само в Германия се смята, че са засегнати около един милион души. По-рано бяха признати две форми на заболяването, при които нервните клетки в мозъка умират: свързаният с възрастта, т.нар. спорадичен вариант, е често срещан, докато генетичната форма е много по-рядко срещана. Сега британски лекари пишат в списание "Nature Medicine" за изключително рядък трети тип, който се предава чрез много специализирана медицинска процедура, която не е използвана от почти 40 години.

Групата, ръководена от Джон Колиндж от лондонската Национална клиника по прионите (NPC), основава твърдението си на доклади за случаи на осем души, на които в детството им - преди 1985 г. - е бил инжектиран хормон на растежа, получен от мозъчна тъкан на починали хора. Няколко десетилетия по-късно те развиват симптоми на Алцхаймер на забележително млада възраст. "Болестта на Алцхаймер вече трябва да бъде призната за потенциално трансмисивно заболяване", пише екипът в списание "Nature Medicine".

Германските експерти, които не са участвали в проучването, са малко по-предпазливи: Матиас Юкер от Института за клинични изследвания на мозъка "Херти" към Университета в Тюбинген и Германския център за невродегенеративни заболявания (DZNE) казва, че връзката все още не е ясно доказана. Ако тя бъде потвърдена, откритието ще бъде "изключително значим резултат". Освен всичко друго, то би било доказателство за дългогодишното предположение, че неправилно сгънатите форми на белтъка амилоид бета могат да причинят заболяването - а не са просто страничен продукт от смъртта на мозъчните клетки.

Инга Зер от Университетския медицински център в Гьотинген също е предпазлива: "Данните все още са непълни - казва неврологът, - но се вписват в картината. Въпросът трябва да бъде проучен допълнително."

Няма предаване на инфекцията чрез болни хора

Едно е ясно: всички експерти подчертават, че при ежедневната работа с болни от Алцхаймер или при предоставянето на медицински грижи за тях не съществува никакъв риск. Групата на Колинж е разгледала случаи на хора, които в детството си са били подложени на много специализирана терапия поради нарушения в растежа: На всеки от тях са били поставени по няколко интрамускулни инжекции с човешки растежен хормон (hGH), който по това време все още се е извличал от хипофизната жлеза на мъртви хора.

От 1959 г. до 1985 г. само в Обединеното кралство с него са лекувани най-малко 1848 души - терапията е използвана и във Франция, САЩ, Австралия и Германия. Практиката е прекратена, след като повече от 200 реципиенти по света, 80 от които в Верикобританиятво, са заразени с болестта на Кройцфелд-Якоб (CJD) - рядко мозъчно заболяване, което винаги е с фатален край. Инжектираното лекарство е съдържало неправилно сгънати протеини - т.нар. приони - които могат да се разпространят в организма и да причинят това заболяване.

Групата на Колинг обаче подчертава, че подобно предаване е много рядко. В Германия не е имало предаване на CJD по този метод, казва експертът от Гьотинген Цер, който изследва прионовите заболявания. "Ние щяхме да видим това." Сега хормонът се произвежда по различен начин.

Отдавна е известно, че прионовите заболявания могат да се предават - например чрез консумация на заразено с приони говеждо месо. От там идва и нехрофесионалното название „Луда крава“. Въпреки това, по време на изследванията на смъртни случаи от CJD, при които засегнатите са били лекувани с хормон на растежа, лекарите откриват и ясно изразени отлагания на неправилно сгънатия протеин амилоид бета (Aß) в мозъците на някои от починалите. Тези отлагания са патологична характеристика на болестта на Алцхаймер и вероятно са и нейната основна причина.

Въпреки това не е ясно дали тези хора щяха да развият симптомите на Алцхаймер, ако не бяха починали от CJD и бяха живели по-дълго.

Последвалите анализи на такива препарати показват, че някои от прилаганите по това време хормонални препарати всъщност съдържат и неправилно нагънат амилоид бета. Представените сега случаи се отнасят до хора, които са били лекувани с такива хормонални препарати и не са развили болестта на Кройцфелд-Якоб. При петима от тях симптомите на болестта на Алцхаймер са се проявили около три до четири десетилетия след инжектирането на хормоните - забележително рано, на възраст между 38 и 55 години.

Изследователският екип не е открил други причини за това развитие, по-специално генетично предразположение, в настоящото проучване. Няма и доказателства, че липсата на самия хормон на растежа или други прилагани терапии биха могли да предизвикат деменция.

Вместо това изследователите предполагат, че освен двата известни варианта трябва да съществува и трета, т.нар. ятрогенна форма на Алцхаймер, предизвикана от медицински мерки. Според тях това се случва изключително рядко. Една от причините за това е, че хормоналната терапия не се използва от 1985 г. насам.

Нещо повече, случаите се отнасят изключително до получатели на препарата хормон на растежа, който не само произхожда от хипофизната жлеза на мъртви хора, но и е приготвен по много специален метод: този така наречен метод на Вилхелми не може да направи безвредни съдържащите се в него приони и амилоидни бета, се казва в коментар в Nature.

"Хората, които описахме, са били подложени на специфично и отдавна изоставено медицинско лечение", подчертава Колинг в изявление от Университетския колеж в Лондон. "Те са били инжектирани с материал, за който сега знаем, че е бил заразен със свързани с болестта протеини. Няма доказателства, че болестта на Алцхаймер може да се предава между хората по време на ежедневни дейности или нормални медицински грижи."

"След тази публикация със сигурност ще има много последваща работа, за да се провери резултатът", казва Юкер. "Ако резултатът се потвърди, това ще бъде изключително интересно от механична гледна точка." Например, изследванията на терапии за болестта на Алцхаймер, които са насочени срещу амилоид бета, биха могли да получат тласък. Това също така би означавало, че синдромът на Алцхаймер е прионно заболяване - т.е. базирано на неправилно нагънати протеини, които се разпространяват в целия организъм.