Общо в 12 области в страната има противоепидемични мерки заради грипа. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София – област, Шумен и Ямбол. Това показват данните на Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции, на които се позовава БТА.

Присъственият учебен процес се преустановява от днес - 31 януари, във Варна, Пазарджик и Перник. Това ще продължи до 5 февруари във Варна и Пазарджик, а до 9 февруари – в Перник.

В Бургас от 1 февруари се преустановяват присъствените учебни занятия, ваканцията за учениците ще продължи до следващия вторник. До 6 февруари се преустановява присъственият учебен процес в Ямбол, а в София-област тази мярка ще бъде в сила до 7 февруари включително. 

Първата област, въвела преустановяване на учебния процес, е Пловдив, където учениците не посещават училище от понеделник – 29 януари до 5 февруари включително.

Бургас

В Бургас епидемията бе обявена на 25 януари със срок до 31 януари. Заради продължаващата висока заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта, въведените временни противоепидемични мерки вчера бяха удължени до 6 февруари, като за периода от 1 до 6 февруари включително се преустановява присъственото обучение и провеждането на извънкласни занимания и дейности с ученици. По данни на РЗИ заболяемостта в областта към 29 януари е 241 на 10 000 души население. 

Варна

Грипна епидемия във Варна беше обявена миналата седмица от 25 до 31 януари, но на 29 януари беше удължена до 5 февруари със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в града – д-р Цонко Паунов. Най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години във Варна. Общата заболеваемост в областта е 244 на 10 хил. души. Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на областта, посочват още от РЗИ. 

Велико Търново 

Временни противоепидемични мерки са въведени на територията на област Велико Търново от 30 януари до 5 февруари заради увеличената заболяемост от остри респираторни заболявания и грип, съобщи РЗИ. Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения. 

Пазарджик

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Пазарджик е 353 на 10 000 души към 29 януари, според данните на РЗИ. Областта е в грипна епидемия до 2 февруари, като се преустановява присъственото обучение за учениците и извънкласните дейности. 

Перник 

С оглед увеличената заболяемост от грип и ОРЗ, достигнала епидемични стойности от 240 на 10 000 души от населението към 29 януари, на територията на област Перник са въведени временни противоепидемични мерки. Прекратяват се присъствените учебни занятия в училищата на територията на областта до 9 февруари. 

Плевен

В област Плевен заболяемостта от грип и ОРЗ достига стойности от 233 на 10 000 души към 22 януари. Противоепидемичните мерки на територията на областта са въведени от 24 януари до 31 януари, съобщи РЗИ. Необходимо е удължаване на противоепидемичните мерки, съобщи днес за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Илиан Минчев. Задължително е носенето на маска в болниците от персонал и пациенти. На този етап не се предвижда грипна ваканция за учениците, както и възможност за преминаване в онлайн обучение. 

Пловдив

Заболяемостта от грип и ОРЗ в Пловдив е достигнала епидемични стойности от 269 на 10 000 души население към 26 януари, по данни на РЗИ. Противоепидемичните мерки на територията на област Пловдив са в сила до 5 февруари, като те са въведени от 29 януари. Преустановен е присъственият учебен процес и учениците са преминали на онлайн обучение. 

Смолян

На територията на Смолянска област заболяемостта от грип и ОРЗ е 233 на 10 000 души към 28 януари. С решение на Областния оперативен щаб за борба с грип от 30 януари са удължени въведените противоепидемични мерки до 5 февруари. Първоначално в Област Смолян  беше въведена  грипна епидемия от 18 януари до 24 януари. 

София - област 

В Софийска област заболяемостта е достигнала епидемични стойности от 467 на 10 000 души от населението към 29 януари, по данни на РЗИ София – област. Противоепидемични мерки на територията на областта са в сила до 7 февруари. До тази дата не се провеждат присъствен учебен процес и извънкласни занимания. 

Хасково 

Заболяемостта от грип и ОРЗ в област Хасково към 29 януари е достигнала епидемични стойности от 225 на 10 000 души население за предходната седмица. С решение на Областния оперативен щаб град Хасково за борба с грипа и ОРЗ са въведени противоепидемични мерки на територията на областта. Те влизат в сила от 1 февруари ще продължат до 5 февруари, съобщи РЗИ. Това не включва преустановяване на присъственото обучение в училища и детски заведения, подчерта за БТА зам.-директорът на институцията д-р Иван Гоговски. 

Шумен 

В област Шумен  са обявени временни противоепидемични мерки от 31 януари до 7 февруари с решение на Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ. Заболяемостта е достигнала епидемични стойности от 269 на 10 000 души до 29 януари по данни на РЗИ. 

Ямбол 

Област Ямбол е в грипна епидемия от 30 януари до 5 февруари включително. Учениците в областта преминават към онлайн обучение от 1 до 6 февруари. Заболяемостта от грип е преминала епидемичния праг за областта от 339 на 10 000 души и стойността ѝ е 348, според РЗИ. 

Противоепидемични мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; недопускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

През изминалата седмица от 22 до 28 януари са регистрирани общо 9 583 случая на остри заразни заболявания (ОРЗ) срещу 7 792 случая за предходната седмица, съобщи Министерството на здравеопазването. От тях 7 487 са случаите на грип и ОРЗ срещу 5 803 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 205,63 на 10 000 души срещу 159,38 на 10 000 души за предходната седмица.