От следващия сезон съдиите в английската Висша лига ще имат право да обясняват с микрофон решенията на ВАР. Това пише британският в. "Дейли мейл", като на този етап няма официално потвърждение. Предстои формално да бъде дадена зелена светлина през март.

Разрешение за нововъведението е дадено от Международния борд на футболнит правила (IFAB) - организацията, която има последната дума за промени в най-популярния спорт.

Това, което ще се случва е, че главният съдия ще бъде снабден с микрофон, свързан с аудиосистемата на стадиона. Така хората там и гледащите по телевизията и на преносими устройства ще чуят обяснението. 

Тази практика се използва в американските отборни спортове, първо в щатския футбол още от 80-те години. Наложена е също в ръгбито.

Правят се проби за въвеждането й и в "нашия" футбол - на мачове между клубни отбори, например в Мексико и Португалия, като във футболните среди са изразили задоволство от резултата. Най-нагледните примери бяха на Световното клубно първенство в Мароко през м.г., а след това на Световното за младежи до 20 г. и на Световното за жени в Австралия.

Хауърд Уеб, който е бивш елитен съдия, а сега шеф на реферите в Англия, от известно време се застъпва за това арбитрите да имат възможност да обясняват решенията - било то свои, или на колегите си от ВАР. Така, според него, ще се постигнат "прозрачност" и "яснота".

За да се стигне до одобрение на IFAB, е необходимо да минат най-малко 12 месеца тестове в различни първенства и турнири, и на различни равнища. Това условие е изпълнено.

Засега не се предвижда комуникацията между съдията на терена и тези във ВАР стаята да става публична.