Yettel вдига цените на всички свои мобилни услуги с 9,5%, съобщи днес компанията на потребителите си. Така и трите оператора увеличават цените заради ръста на инфлацията.

Vivacom обяви увеличение с 4,7% миналата седмица, а от А1 потвърдиха, че цените ще се качват, но все още изчисляват с какъв процент.

Разликата между увеличението на двата телекома е заради различно тълкуване на данните на Националния статистически институт. От Vivacom са избрали ръста на годишната инфлация за декември 2023 г., а от Yettel - средногодишната инфлация за цялата 2023 г.

Мобилните оператори имат право на такива увеличения - те са заложени в общите им условия, и трите телекома се възползваха от възможността в последните две години - но миналата година ръстът бе едва с около 1%.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира днес ръста на цените на операторите, като определи това като "индикации за картел" при тях. И добави, че са нужни законови промени, върху които вече се работи. 

Според Мирчев са нужни и промени в правилата, по които работи Комисията за защита на конкуренцията, за да може да противодейства срещу "картелните действия" на телекомите, както и смяна на състава й и този на Комисията по защита на потребителите. КЗК и КЗП са два от многото регулатори с изтекъл мандат, които се очаква управляващата коалиция да обнови. Депутатът поема отговорност това да стане до третата четвърт на годината.

Депутатът отбелязва и че трябва да се създадат условия за конкуренция, включително и чрез възможност да навлязат нови играчи на пазара.

Обмудсманът Диана Ковачева остро разкритикува поскъпването на услугите, като подчерта, че през 2023 г. държавата е намалила наполовина таксите на мобилните оператори именно заради ръста на инфлацията, и за да окуражи инвестирането в 5G мрежи. Миналата година тя сезира и институции за ръста на цените, но без успех. От Комисията за защита на конкуренцията са обявили, че не е в тяхната компетентност да преенят дали има координация между телекомите при ръста на цените, обяви тя тогава.