Почина големият български актьор Иван Иванов, съобщиха от Съюза на артистите в България.

С участието си в емблематични филми като "Всичко е любов", "Лавина", "Комбина" и "Мярка за неотклонение" той остава в сърцата на поколения зрители в България.

"Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма „Всичко е любов“, се казва в съобщението на Съюза на артистите. 

Освен от киното Иванов е познат и с ролите си на театралната сцена, а гласът му може да бъде чут в редица филми, които е озвучавал.

Носител е на множество награди и отличия.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г. 

Той играе и на сцените на Народен театър за младежта (1979 – 1981) и Военния театър (1981 – 1983), както и във филмово студио СИФ (1983).

Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1985 г.

„Всичко е любов“ е филмът, който превръща Иван Иванов в секс символ на българското кино. Освен Радо от „Всичко е любов“, той играе и Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982) и Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983).

Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („Борис I“, 1985), Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др.

След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две – „Отговори“ и „Седем часа разлика“.

От първия си брак, Иван Иванов има син – Георги (р. 1974 г.), който е юрист и съдия. От втория си брак с актрисата Петя Силянова, Иванов има втори син – Стефан (р. 1984 г.), по-известен с рап псевдонима Wosh MC.

Поклон пред паметта му!