България, Германия и Молдова засега са единствените три европейски държави, подписали досега меморандум за разбирателство със САЩ за борба с дезинформацята.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде Джеймс Рубин - специален пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране (ЦГА) към американския Държавен департамент. Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Макар руската пропаганда да се проваля в Европа, Кремъл няма да спре да сее дезинформация на Стария континент, смята Рубин. Трябва да бъдат използвани наличните инструменти за борба с фалшивите новини, идващи от Русия и Китай. Необходими са обаче и нови механизми.

„Би било добре, ако имахме тази рамка, договорена от всички европейски страни, а не само от Германия, България и Молдова, които подписаха меморандуми за разбирателство с нас“, изтъкна дипломатът.

Но САЩ ще продължат да работят по въпроса с държавите в Европа и вероятно през следващата година коалицията ще бъде по-силна. Става дума за коалиция от държави, желаещи да работят заедно, за да гарантират, че манипулирането на информацията от страна на Москва и Пекин няма да навреди на техните общества. Така по-лесно ще бъде идентифицирана невидимата ръка на Русия и Китай и срещу нея ще бъдат предприети действия.

Джеймс Рубин не се съмнява, че по време на серията от избори в цяла Европа през 2024 г. Кремъл ще се опита да използва информационната война, за да подкопае демокрациите, да си гарантира, че някои държави ще правят по-малко за защитата и подкрепата на Украйна. Ще бъдат хвърлени сили за подкопаване на единството между европейските държави, САЩ и много други страни по света, които помагат на Украйна. Предстоят избори в Литва, Молдова, Румъния, Хърватия. Ще има вот за Европейски парламент.

Изборите са сред главните цели на руските дезинформационни атаки, категоричен е Джеймс Рубин. От година насам обаче се забелязва провал на усилията на Кремъл в Европа. Оказва се, че руската пропаганда не е в състояние да промени мнението на правителствата или на населението за войната в Украйна. Затова Москва насочва усилията си към други части на света - най-вече Латинска Америка. Наскоро САЩ разкрили операция в тази насока в този регион.