"Шокирани сме от изявлението на Кирил Петков".

Това се казва в позиция на "Юнайтед груп България" по повод вчерашното изявление на съпредседателя на "Продължаваме промянада - Демократична България".

Според "Юнайтед груп" това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган - в случая Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Петков заяви, че е притеснен от одобрението на КЗК, което според него се очаква днес, на сделката за придобиването на "Булсатком" от "Юнайтед груп". Той се обяви за бърза реформа на комисията и нов закон за нея.

"Шокирани сме от изявлението на Кирил Петков. Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казус "Булсатком" продължава и решението все още не е прието и публикувано. Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор.

Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС. В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че КЗК ще следва същия подход".

Това пишат в позицията си от "Юнайтед груп".

Повод за изявлението на Петков стана информация за решение на антимонополния регулатор, с което на 1 февруари да бъде разрешено на собственика на "Виваком" и "Нова телевизия" - "Юнайтед груп България" ЕООД, да придобие пряк едноличен контрол върху доставчика на телевизия "Булсатком".

Според публикация на "Медиапул", който разполага с текста на проекторешението, КЗК изцяло е подкрепила аргументите на кандидат-купувача, но в същото време е проучила само част от аспектите на пазара, които ще бъдат засегнати от сделката.

Ключовото възражение на основните конкуренти на "Виваком" в страната - А1 и "Йетел", срещу сделката е това, че придобивайки доскорошния пазарен лидер на платена телевизия "Булсатком", "Юнайтед груп" ще държи 60 на сто от пазара на телекомуникационните и телевизионни услуги. Според антимонополния регулатор обаче този дял е 41 на сто. Ако комисията вземе решението си днес, това ще означава, че задълбоченото проучване на сделката е отнело само месец.