Единият от двамата комисари от ОДМВР-Стара Загора, които се разделиха с постовете си след скандалния случай, в който след полицейска гонка и неоправдани действия на полицаи, загина 56-годишният Пламен Пенев, вече има нова посока в кариерното си развитие.

Илиян Илиев е назначен на работа като заместник-кмет в Мъглиж.

Почти седмица след фаталния инцидент МВР, и най-вече ОДМВР-Стара Загора, отричаха да имат каквато и да е вина по случая. Аутопсията обаче показа, че преследваният Пенев е бил задушен от полицаите при изваждането от автомобила и задържането. 

„Илиян Илиев е част от нашия екип от няколко дни. Той е с ресор „Обществен ред, сигурност, инвестиционни политики и устройство на територията”. Аз се свързах с него след изборите на 29 октомври и го поканих на работа", каза в четвъртък пред Нова тв кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

Предизвикателствата пред Мъглиж били големи, затова му бил необходим още един зам.-кмет.

"За никого не е тайна, че при предишния ми мандат работех само с един зам.-кмет, а предизвикателствата пред общината са големи", добави той в обяснението как полицейски началник, бивш началник на "Охранителна полиция" в Стара Загора, предполагаемо наказан за лошо ръководство, е избран на отговорен пост в местната власт.

"Когато говорих с Илиев, той ме уведоми, че му предстои пенсиониране и излизане от системата на МВР от 7 декември”, разясни още кметът на Мъглиж.

Самият Илиев твърди, че на 5 януари сам е подал заявление за напускане на МВР.

„Нито съм отстраняван, нито има проверки по отношение на моята работа в ОДМВР-Стара Загора”, каза той. 

Ето и няколко коментара във Фейсбук под новината на общината в Мъглиж за новото назначение:

"Евала на общината! Назначават изгонен от МВР за шеф по сигурността! Хвала на такива кадри! Хвала на такъви общинари! Евала!" 

"Хахахаха, абе вие в Мъглиж, дебили ли сте или да?"

"Така е в България. За некадърност те преназначават на спокойна и сладка службица."