25 окръга в щата Калифорния, САЩ съдят електромобилния гигант Tesla за неправомерно изхвърляне на опасни отпадъци. Жалбата срещу компанията на Илон Мъск идва след провала на дълги месеци преговори с местните власти и иска глоби до 70 000 долара за всяко нарушение на ден, предаде Ройтерс.

Според Лос Анджелис, Сан Франциско и останалите окръзи, Tesla масово изхвърля отпадъци в трансферни станции и сметища, които не са сертифицирани за прием на такъв тип боклук.

Сред отпадъците са - смазочни масла, спирачни течности, киселина от батерии, аерозоли, антифриз, почистващи течности, пропан, бои, ацетон, сгъстез нефтен газ, лепила и... дизелово гориво. Tesla продължава с тези практики и сега.

Още преди 2 години хората на Мъск си признаха, че са разследвани от окръжните прокурори в Калифорния за управлението си на отпадъци. Тогава от компанията обявиха, че взимат мерки, включително обучение и одити за подобряване на управлението на отпадъци. Миналата година пък стана ясно, че се водят преговори за уреждане на въпроса.

Това не е първият случай, в които основния източник на доходи на милиардера е критикуван за лошо справяне с отпадъци. През 2019 г. компанията бе глобена след споразумение с американската Агенция за околната среда за нарушения на федералните правила за опасни материали. Тогава глобата бе скромните 31 000 долара.