Конституционният съд образува дело по искане на Софийския районен съд за установяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс, става известно от съобщение на сайта на съда. 

Става дума за един от първите случаи на съдия, сезирал КС след промените във върховния закон, които разшириха обхвата на конституционната жалба. Според Елена Динева-Илиева от СРС промените в Семейния кодекс миналата година, отменили възможността за ранен брак (преди 18 години) с позволение на съда, нарушават Конституцията.

Става дума за дело на 16-годишно момиче, което иска да се омъжи за 20-годишен мъж и да отглежда заедно с него детето си. Искането й е подадено преди отмяната на разпоредбите, които позволяват този вид бракове, но първото заседание по делото бе насрочено за 30 януари 2024 г. Така то се оказва в заварено положение.

В края на миналата година управляващите редактираха Семейния кодекс покрай промени за домашното насилие. Тогава, по предложение от три депутатки от ГЕРБ (Деница Сачева, Илиана Жекова и Екатерина Захариева), бе премахната възможността за сключване на брак преди 16-годишна възраст след разрешение на съда. Според тях това е форма на насилие над децата.

Според съдия Динева-Илиева обаче първо е налице нарушение на законодателната процедура - промените в СК бяха внесени между първо и второ четене, и така бяха гласувани само веднъж, а върховният закон изисква две отделни гласувания - защото иначе няма възможност за обществен дебат.

Вторият й аргумент е, че липсва уредба за вече образуваните дела. Третият - че отмяната нарушава правото на личен живот и правото на родителите да отглеждат и възпитават децата си до пълнолетието им.