"Няма как да се чувстваш тъжен, когато знаеш, че си толкова благословен."

Така звездата от филма "Барби" Марго Роби коментира факта, че тя и режисьорката на продукцията Грета Гъруиг останаха извън надпреварата за тазгодишните награди "Оскар" в две основни категории, предаде ДПА. Това се определи като голямата изненада на номинациите тази година.

Австралийката, която е на 33 години, обаче изрази разочарование заради Гъруиг, която остана извън надпреварата за отличието в категорията за най-добър режисьор.

"Очевидно смятам, че Грета трябваше да бъде номинирана за режисьор", каза Роби по време на дискусия, организирана от Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA).

"Това, което тя направи, се случва веднъж в кариерата и веднъж в живота...Беше невероятна година за всички филми", отбеляза още актрисата.

"Поставихме си за цел да направим нещо, което да промени културата, да повлияе на културата, просто да окаже някакво въздействие и това вече се случи, даже много повече, отколкото някога сме мечтали", добави тя.

Това било "наистина най-голямата награда".

Касовият хит "Барби" получи осем номинации за "Оскар", включително за най-добра актриса в поддържаща роля за Америка Ферера, която играе Глория, както и за най-добър актьор в поддържаща роля за Райън Гослинг, който се превъплъщава в Кен.

Гъруиг се размина с номинацията за най-добър режисьор, но може да получи отличие заедно със съпруга си Ноа Баумбак за най-добър адаптиран сценарий. Роби остана извън номинираните за "Оскар" за най-добра актриса, но беше включена сред претендентите за приза за най-добър филм като продуцент.

Веднага след номинациите за "Оскар" Райън Гослинг изрази разочарование, че Гъруиг и Роби са пренебрегнати за категориитете за най-добър режисьор и най-добра актриса.

"Няма Кен без Барби и няма филм за Барби без Грета Гъруиг и Марго Роби - двете жени, които имат най-голям принос и за този исторически филм", излезе той със специално изявление.

"Без техния талант, хъс и гениалност никой от участниците във филма не би получил признание ", добави актьорът. 

Разочарование от решението на Академията изрази и номинираната за второстепенна женска роля Америка Ферера, макар че не скри радостта си, че тя е в списъка на кандидатките за статуетка.