Десетки полети от и до Германия няма да се случат днес заради стачка на наземния персонал. Засегнати са всички големи летища в страната.

На обща еднодневна стачка излязоха днес служителите по сигурността на германските летища. Приблизително 25 000 служители в сектора за авиационна сигурност спряха работа още от рано сутринта. Стачката ще продължи до полунощ. Засегнатите от стачката летища са Франкфурт, Хамбург, Хановер, Берлин, Кьолн/Бон, Лайпциг, Дрезден, Ерфурт, Щутгарт и Карлсруе/Баден-Баден. Летището в Мюнхен и някои по-малки летища остават отворени и засега там няма да има проблеми.

Според уебсайта на летището рано сутринта в Кьолн/Бон са отменени около 80% от планираните за четвъртък полети.

Последиците са още по-сериозни на летищата в Берлин, Хамбург и Щутгарт, където са отменени всички излитания. В Дюселдорф, от друга страна, са отменени само една трета от полетите; две трети от тях са били планирани да се осъществят.

Във Франкфурт на Майн основният клиент Lufthansa възнамерява да запази по-голямата част от програмата си, включително полетите на дълги разстояния. Ще се предлагат и полети за трансферни пътници. Въпреки това Lufthansa предупреди, че е възможно да има по-дълго чакане за пътниците в транзитната зона.

Около 1100 полета ще бъдат отменени или забавени. Това ще засегне около 200 000 пътници. Нормалната експлоатация на полетите ще бъде възможна едва в петък. Тогава вече е планирана следващата предупредителна стачка  - в цялата страна в местния обществен транспорт.

За последен път предупредителни стачки в областта на авиационната сигурност имаше през март миналата година. Тогава ставаше въпрос за условията на труд на служителите, които през последните години са постигнали значително увеличение на заплатите.