С положителни температури започва месец февруари, каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив на БНР синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.  

Първото десетдневие ще бъде с температури над климатичните норми, въпреки отрицателните, с които се събудихме в първия ден на месеца, добави тя.

"Със сигурност зимата не си е отишла, тя ще ни напомни два пъти за себе си", допълни Стойчева..

По думите ѝ това, което е най-характерно за месеца, е повишена динамика на атмосферата - причина за температурните разлики. 

Най-високите стойности през февруари се очаква да са между 15 и 20 градуса, като най-голяма е вероятността това да се случи това през първото десетдневие. Най-ниските ще са между минус 12 и минус 7 градуса. 

Синоптичката напомни, че януари и февруари са едни от най-студените месеци в нашата страна, така че ниските температури са обичайни. Според нея анализите показват, че температурите през януари са били с 1 до 4 градуса над климатичните норми и добави, че тази тенденция за по-топло време спрямо климата ще се запази и през февруари, въпреки че няма да липсват, особено през второто и третото десетдневие, обстановки със студено нахлуване и валежи от дъжд и сняг.

Две бързи атмосферни смущения ще преминават през първото десетдневие. Едното ще започне още утре (петък), а следващото ще е около 8 февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места ще има и валежи, предимно от дъжд. След преминаването на този бърз атмосферен фронт, с изясняване и стихване на вятъра той ще бъде последван от краткотрайно понижение на температурите. 

Дневните температури през почивните дни отново бързо ще се повишат и само сутрешните температури ще са по-ниски и то в събота. 

Следващото атмосферно смущение ще бъде към края на второто десетдневие. В първите дни на втората десетдневка обаче има повишена вероятност за повече валежи и застудяване, като дъждът в много райони ще преминава в сняг. След това до края на периода времето ще бъде променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. В равнинната част на страната ще има условия и за сутрешни мъгли.

Месецът ще завърши с малко по-динамично време. В края на второто и началото третото десетдневие отново се създават условия за валежи, тогава ще е и второто студено нахлуване, отново с валежи от сняг в по-голямата част от страната. След преминаването му, ще има разкъсване на облачността, подобрение на времето, но тогава минималните температури ще са най-близки до обичайните през февруари - минус 12 до минус 7 градуса. 

В планините при всички смущения, които ще преминат, ще бъдат със сняг, т.е. там снежната покривка ще се увеличава. В равнинната част от страната няма да има трайна снежна покривка.